İsviçre Başkonsolosluğu’ndan Öğrenci Vizesi Almak


İsviçre Başkonsolosluğu öğrenci vizesi randevu işlemlerine “TLScontact” adındaki aracı firma bakıyor.

İlk olarak yapmanız gereken işlem: https://ch.tlscontact.com/tr/splash.php adresi üzerinden kayıt olmak. Kayıt işlemini tamamlayıp; e-mailinize gelen aktivasyon linkine tıkladıktan sonra sitelerinden giriş yapabilirsiniz.

Siteye giriş yaptığınızda; sizi 6 adımlık bir liste karşılayacak. Bu listenin ilk iki adımını tamamlamanız gerekiyor:

  • İlk adımda adınız-soyadınız gibi temel bilgilerinizi giriyorsunuz,
  • İkinci adımda ise işleminizi onaylıyorsunuz.

Bu iki adımı tamamladıktan sonra 3. adımda randevu seçenekleri belirecek. Bundan sonrasında, tercih edebileceğiniz 2 seçenek var:

  1. TLScontact’a belli bir meblağ karşısında danışmanlık ücreti ödeyerek vize konusunda onlardan yardım talep edebilirsiniz.
  2. TLScontact’ı sadece vize randevusu alabilmek için ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Ben 2. seçeneği seçerek; vize işlemlerime kendi başıma devam ettim. Bundan sonrasını elimden geldiğince detaylı bir şekilde aşağıda açıklamaya çalışacağım:

TLScontact’ın sitesine login olduğunuzda üst tarafta size bir “reference number” tanımlandığını göreceksiniz. Bu referans numarasını bir yere kaydedin. Daha sonrasında da TLScontact’ın “0212 370 31 00” nolu numarası üzerinden TLS’i arayabilirsiniz. Aradıktan sonra biraz bekleyin, yanlış hatırlamıyorsam; 4 numaralı seçeneğinde operatör tarafından aranma talebi gibi bir mesaj bulunuyor. Bu 4 numaralı seçeneğe bastıktan kısa bir süre sonra (mesai saatleri içindeyse 10 dakika içerisinde) aranacaksınız. Ardından, referans numaranızla beraber randevu almak istediğiniz tarihe göre uygun bir saate randevu vererek; gerekli belgeleri siteye kayıt olduğunuz e-mail adresine gönderiyorlar. Gerekli evrak listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Evrakları toparlamaya başlamadan önce 40 veya 60 poşetlik bir dosya almanızı ve her bir evrağı bir poşete koymanızı öneriyorum. Alman Başkonsolosluğu’ndan dolayı vize işlemlerinde biraz pimpirikli olduğumdan; yukarıda sizinle paylaştığım belgede yazanlardan fazlasını hazırladım, aldıkları ve almadıkları belgeleri aşağıda bulabilirsiniz. Enteresan bir şekilde vize başvurusunu etkileyebilecek de olsa Türkçe olduğundan belgelerimin birçoğunu almadılar.

Randevuya gitmeden önce TLScontact sitesinden randevunuzun çıktısını almayı ihmal etmeyin, benimkine bakmadılar ama sizinkini kontrol edebilirler.

  • “Uzun Süreli Oturum için Vize Başvuru Formu” 3 adet doldurulacak (TLScontact’ın attığı mailde gelmiyor, internetten bulmuştum. Bulduğum belge: Form)
  • Pasaport aslı
    • Sayfa 1-4 arasının 2 fotokopisi
    • Tüm vizelerin 2 fotokopisi
    • En son sayfanın 2 fotokopisi
    • Eski pasaportumun içindeki bilgiler ve vizelerin 2 fotokopisi
  • 4 adet biyometrik özelliklere uygun vesikalık resim
  • Babamın bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği taahhütname (Yeminli tercümandan Fransızca tercümeli ve noter tasdikli, apostilli – Fransızca sahip olduğum tek belge buydu. Bu belgeyi verdiğimde görevli biraz şaşırdı doğrusu, gerekliliğine dair net bir şey yazmasa da iyi olmuş dedi)
  • Babamın banka hesap cüzdanları ve bu hesapların hareketleri (Fotokopilerini çektirmemiştim, çekilmesine yönelik bir şey yazılmadığından orada ücret talep etmeden fotokopisini çektiler)
  • Babamın 2 adet kimlik fotokopisi
  • Kendi banka hesap cüzdanlarım ve bu hesapların hareketleri (Sanırım bunların da fotokopilerini çektiler orada)
  • Okulun kayıt ücretini ödediğimi gösterin banka makbuzunun 2 fotokopisi (orijinalini geri verdiler)
  • Gideceğim okuldan aldığım kabul mektubunun 2 fotokopisi (Getirin diye yazmasına rağmen orijinaline bakmadılar)
  • Lisans diplomam ve transcriptimin 2 fotokopisi (Getirin diye yazmasına rağmen orijinaline bakmadılar)
  • CV 2 adet
  • Neden gitmek istediğimi ve gelecek planlarımı anlatan motivasyon mektubu 2 adet ve imzalı
  • Öğrenimim bittikten sonra İsviçre’yi terk edeceğimi garantileyen geri dönüş taahhütnamesi 2 adet ve imzalı (Örnek)

Şimdi bir de almadıkları belgeleri yazmak istiyorum. Aşağıdaki belgelerin birçoğu kendi şahsi düşünceme göre vize sürecini de etkileyebilecek belgeler ancak, Türkçe olduğundan alınmadılar:

  • Anne ve babamın maaş bordrosu (Halbuki ekşisözlük’te ailenin maaş bordrosunun talep edildiğine dair bir entryde bulunmakta)
  • Tapular
  • Babamın kimlik fotokopisini almalarına rağmen; annemin ve benimkini almadılar
  • Bankalar vize işlemleri için imza sirküleri veriyor, onları da almadılar
  • Evrak listesinde 60 Euro karşılığı TL (Karşılığı 325 TL demişti konsolosluk) yazmasına rağmen tahminim öğrenci vizesi olduğundan dolayı talep etmediler.

Zaten yukarıdakileri almadıklarından aşağıdaki belgeleri dosyadan çıkarma gereği bile duymadım. :-)

  • Uçak bileti
  • Ne olur, ne olmaz diye İsviçre’de kullanabileceğim 2 haftalık sigorta
  • Nüfus kayıt örneği
  • Babamın, annemin ve benim ikametgah belgeleri
  • Askerlik tecili
  • İngilizce bildiğime dair zamanında üniversitemden aldığım belge

Belgeleri teslim ettikten sonra konsolosluk görevlisi size ne zaman gidip, döneceğinize, okulunuzun ne zaman başlayıp, biteceğine dair sorular soruyor. Son olarak, İsviçre’nin resmi lisanlarından (Fransızca, Almanca ve İtalyanca) birini bilip, bilmediğinizi ve İngilizce seviyenizi sorarak; pasaportunuzu size geri veriyor.

Vize işlemleri takribi olarak 6-7 hafta sürebiliyormuş ve vize onayından sonra bir e-mail atıyorlarmış. Bu e-maile istinaden “ist.visa@eda.admin.ch” adlı e-mail adresine “İsim, Soyisim ve Doğum tarihini” yazarak randevu istiyormuşuz. 4. haftanın sonunda da eğer istersem; yine aynı e-mail adresine mail atarak, vize durumum hakkında da bilgi alabilirmişim. Vize onayına istinaden alınan 2. randevu gününde de pasaportu teslim ediyormuşuz, ertesi gün de tekrar gelip; pasaport alınıyormuş.

Yukarıda yazdığım son paragraf bana aktarılan bilgiydi. Aşağıda da düşüncelerimi ve neler yaşadığımı aktaracağım:

Süreç nasıl ilerledi?

31 Ağustos günü işimden izin alarak, yukarıda maddeler hâlinde yazdığım belgelerle beraber İsviçre Başkonsolosluğu’na gittim. İsviçre Başkonsolosluğu, Levent’te bir plazanın içerisinde bulunuyor. Plazanın içerisindeki resepsiyonun karşısında İsviçre için de bir masa kurulmuş, oradan randevunuzu kontrol ediyorlar. Randevum 11.30’daydı, zamanında beni kabul ederek; bir kart verdiler. Bu kartla, 3. kata çıkarak işlemlerimi yaklaşık 20 dakika içerisinde hallettim.

13 Ekim tarihinde vizeden hâlâ ses çıkmayınca, Türkiye’deki İsviçre Başkonsolosluğu’ndan dosya numaramı talep ederek; okuyacağım okula vize sürecini hızlandırabilmesi için yardım talebinde bulundum. Ancak, sonrasında bu işlerle ilgilenen kişinin 22 Ekim’e kadar izinli olduğunun bilgisi geldi. :-)

Kendisi 23 Ekim’de bana geri dönüş sağlayarak; vizemin 18 Ekim’de onaylandığını ve Türkiye’deki İsviçre Başkonsolosluğu’nun benimle iletişime geçeceğini söyledi. Vize onayı geldiğinde iletişime geçileceği bilgisini; aslında başvurum sırasında camekan arkasındaki görevli de söylemişti ancak, vize onayımın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen benimle kimse iletişime geçmedi, ben bu bilgiyi; okul üzerinden elde edebildim.

Ayrıca, benimle aynı zamanda başvuran arkadaşıma Vaud kantonu, doğrudan vizesinin kabul olduğuna dair bilgi vererek; ilk giriş ve vizenin geçerlilik tarihinini de içeren kabul belgesini yolladı. Bunun üzerine, okuldaki ilgili kişiden yabancılar ofisinin e-mail adresini rica ettim. Bu bilgi de gelince; aynı gün yani 23 Ekim’de “etrangers.etudiants@vd.ch” adlı e-mail adresine vizemin kabul olduğuna dair okulumdan bilgi aldığımı; kabul belgesinin benimle mi, yoksa Türkiye’deki başkonsoloslukla mı paylaşılacağı konusunda bilgi almak istediğimi belirten bir e-mail yolladım.

25 Ekim’de kantondan da cevap geldi ve mailde: “Vizeniz 18 Ekim’de onaylanıp; konsolosluğa bilgi verilmiştir, onlarla iletişime geçebilirsiniz. İsviçre’ye vardığınızda emeğimizin karşılığı olarak 95 Frank ödeyeceksiniz.” yazıyordu.

Bunun üzerine, yine 25 Ekim’de Türkiye’deki İsviçre Başkonsolosluğu’na “ist.visa@eda.admin.ch” adlı e-mail adresi üzerinden vizemin onaylandığını yazarak; sürecin bundan sonraki aşamaları konusunda bilgilendirmelerini rica ettim.

26 Ekim sabahı, aslında çekindiğim başıma geldi. İstanbul konsolosluğu vizemin onaylanmadığını, bilgisayar ortamında kabulümü göremediklerini söylediler. Üstüne üstlük bir de yabancılar ofisinden bilgi almadan iletişime geçmemem yönünde atar yedim. Konsolosluğa attığım e-mailde, Vaud kantonundan gelen onay e-mailini yönlendirdiğimi de belirtmeme rağmen.. :-) Ben doğrusu, bir kontrol gerçekleştirdiklerini düşünmüyorum. Yukarıda da belirttiğim arkadaşıma gelen, fakat, bana gelmeyen “Décision” belgesini Türkiye’deki konsolosluğa göndermediğimden dolayı; direkt böyle bir geri dönüş sağladıklarına inanıyorum.

Neyse, tekrardan Vaud kantonuna ve kantonda çalışıp arkadaşıma e-mail atan kişiye; durumu açıklayan bir e-mail yazdım ve mümkünse “Décision” belgesini de göndermelerini rica ettim. Şansıma 1 saatten kısa bir süre içerisinde arkadaşıma da yazan kişi geri dönüş sağladı. Ben de aynı e-maili yeniden Türkiye’deki konsolosluğa “Décision” belgesini de ekleyerek yönlendirdim. Ne hikmetse, 10:30’da gözükmeyen onay, 13:30’da gözükmeye başladı ve başvurumun sonuçlandığını; istersem randevu alarak elden, istersem de; kargo yoluyla pasaportum için işlemlerimi başlatabileceklerini ilettiler. Kargoyla gönderirsem; 3 iş günü içerisinde UPS ile dönüyorlarmış. Güvenemediğimden; 30 Ekim, Salı sabahına yine aynı konsolosluk e-maili (“ist.visa@eda.admin.ch”) üzerinden randevumu aldım.

İşin enteresan tarafı 29 Ekim’de kantonun resmi mail adresinden (“etrangers.etudiants@vd.ch”); “Décision” belgesini benimle paylaşamayacaklarına dair bir e-mail geldi. Konsolosluk başvurumun kabülünü “Orbis” veya “Symic”te görmeliymiş, sanırım bunlar İsviçre’nin vize başvuruları için bilgisayar ortamında kullandığı sistemler. Hayır demiyorlar ki; bir problem varsa biz konsoloslukla iletişime geçeriz, görmelerini sağlarız sizin içiniz rahat olsun, 26 Ekim’de konsolosluk da sonuçlandı diye geri dönüş sağlamasaydı; resmen konu havada kalacaktı, konsolosluğa tekrar yazmak durumunda kalsam; onlar zaten ters cevap veriyor.. Sözün özü: Kantonda çalışan kişi arkadaşıma mail atmasaydı; ben de arkadaşımdan o kişinin e-mail adresini almasaydım; muhtemelen sürecim daha da uzayacaktı. Kantonun farklı çalışanları, nasıl farklı hareket edebiliyor o da ayrı bir merak konusu.

Tekrar ana konuya dönecek olursak: 30 Ekim günü belirtilen randevu saatinden yaklaşık 15 dakika önce İsviçre Başkonsolosluğu’na gittim, cep telefonu ve kimliğimi verdikten kısa bir süre sonra da yukarıya aldılar beni. Burada da oldukça güler yüzlü bir hanımefendi yardımcı oldu ve “Décision” belgesiyle, pasaportumu kendisine teslim ettim. Ardından, “Elden mi alacaksınız?” diye sordu, “Elden, mümkünse annem tarafından alınacaktır.” diyerek karşılık verdim. Görevli de bunun üzerine sıra numarası yazılı bir kağıt uzattı. Bu kağıtla beraber, Pazartesi’nden Perşembe’ye 15:00 ila 15:30, Cuma günleri ise 12:00 ila 12:30 saatleri arasında pasaportumun alınabileceğini söyledi, Cuma günleri erken kapatıyorlarmış. :-) Elden değil deseydim; kargo seçeneğini de söyleyecekti muhtemelen. Ancak, ben imkanı olan herkesin elden teslim edip; elden teslim almasını şiddetle tavsiye ediyorum.

31 Ekim günü annem kendisine verdiğim sıra kağıdıyla beraber İsviçre Başkonsolosluğu’na giderek; pasaportumu aldı. İsviçre’ye giriş yaptıktan 14 gün sonra adresimi otoritelere bildirmem gerektiğini iletmişler kendisine. Uçağımdan 5 gün öncesine; standart olarak verilen 3 aylık D giriş vizesi verilmiş. İsviçre’ye gidip; yabancılar ofisinden kaydımı yaptırdığımda; bu vizeyi de uzatabileceğim ve muhtemelen D tipi vizeyi B tipi vizeye çevirecekler, o süreci de başka bir yazımda anlatırım. :-)

Sonuç itibariyle, 31 Ağustos günü başlayan yorucu vize alma sürecim; tam 2 ay sonra 31 Ekim’de sonlandı. :-)

15 Yanıt


  • Avatar Seyit // // Yorum

    Merhabalar,

    Oncelikle bizimle paylasim yaptigin icin sana minettarim. Umarim hersey gonlunce olur. Bende senin yasadigin sorunlarla karsilasacagim sanirim. Fribourg University den master icin kabul aldim. Simdi vize basvurusu yapmam gerkek senin yaptigin gibi. Sana birkac sorum olacak. Cevaplarsan cok sevinirim.

    1) Bank Statement icin bankada en az nekadar gosterilmesi gerek ?. Siz nekadar gosterdiniz?

    2) Belirli bankalardan mi sadece Bank Statement alinabiliyor?. Mesela benim ki finans bank. bu bankadan alsam yeterli olurmu ?

    3) Vize yerinde dil seviye mulakatina girdiniz mi?

    4) isvicre de 6 ay calisma hakkina sahib olmadigimiz icin siz neler yasadiniz ?. Uber gibi servis alanlarda direk calisma hakkina sahibmiyiz ? kisacasi siz naptiniz bu 6 ay icerisinde?

    Inanin bu sorular okadar cok onemli ki benim icin. Halen basvurdugum okulun original kabulu bekliyorum. Oda hafdaya gelir dediler. sonra direk vise islemi yapilacak. Zaten tam zamaninda yetisirmiyim yetisememmi bilmiyorum. Tekrardan cok tesekkur ederim
    saglicakla

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      1- Öyle uçuk kaçık bir miktar da para yoktu hatırladığım kadarıyla – en fazla 3-4 aylık masrafımın karşılığı.
      2- Her bankadan alabilirsiniz, hesap özeti sonuçta. Ben Yapı Kredi ve Enpara’dan almıştım.
      3- Hayır girmedim, ama okulumdan aldığım İngilizce yeterliliğimi belirten bir belgem vardı.
      4- İsviçre’ye gelmeden önce çalışacağım yeri ayarlamıştım. Geldikten 2 hafta sonra da bir projeye bağlı olarak çalışmaya başladım. Burada kendi durumum için söyleyebileceğim en önemli şey; mezuniyetimin şartlarından bir tanesi de bir şirkette, bir projenin parçası olarak çalışmam gerektiği. Okuduğum program bana “Tripartite agreement” adında bir sözleşme sağlamıştı, bu sözleşme; şirket, okul ve benim tarafımdan imzalandı ve şirket bu sözleşme aracılığıyla çalışma izni başvurusu yaptı. (Bu bildiğimiz normal çalışma izni prosedürüne benzese de, öğrenci için alınıyor) Detayları buradan okuyabilirsiniz: https://www.alpuzuner.com/isvicrede-staj-ayarlama/ Fakat, sizi ümitlendirmek istemem benim okuduğum program, sizin okuyacağınız programla doğrudan örtüşmeyebilir. Son olarak, Uber gibi servis alanlarında yasal yollardan çalışabileceğinizi düşünmüyorum.
      Başarılar,
      Alp

  • Avatar Seyit // // Yorum

    Merhaba,
    Cevabin için teşekkür ederim. Verdiğin bilgiler benim için çok değerli. Birkaç sorum daha olacak müsaitsen onu da cevaplarsan sevinirim.
    Öğrenci vizesi başvurusu yapıldığı zaman istenilen banka cüzdanı
    ( gösterilmesi gereken) en az 21 bin frank olması lazım diyorlar ( internetten, danışmanlar gibi) . Bir yıl olarak hesaplıyorlarmış. Ve istenilen miktarda sert yaklaşım yapıyormuş vize. Ama tuhaf olan şu ki sen 3-4 aylık göstermişsin. Hani diyorum bunlar çok ciddi bu hesap dökümünde. Benim de yaklaşık 10 bin euro param var. Sence bu riske girmeye değer mi?. Bunca yola geldik ama göstermelik konusunda kaybetmek istemem doğrusu. Senin 3-4 ilk göstermeliğin tahmince 10 bin euro yapar. Bu da benim parama denk geliyor. Umarim bu risk bana da isler.

    2) Yapı kredi ve Enparadan daha önceden hesabın var mıydı, gidip kendin yeni hesap mi acdin bu bankalardan?. Cunku benim bankam Türkiye finans. En kısa zamanda yapı kredi veya Enparadan hesap açacağım. Sebebi ise isviçre eğer bankanı tanımıyorsa onu kabul etmez. Yapı kredi ve Enparadan kabul ettiyse o zaman gidip onu gösteririm. Riske gerek yok.

    3) Son soru ise gösterilmesi gereken miktar banka da en fazla kaç hafta durması lazım. Mesela sen. Eline vize gecene kadar bankanda kaldı mı yoksa belirli zamanda sonra cekdin mi parayı?

    Zaman ayırdığın için teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      1- Daha fazla para gösterebiliyorsan; göster. Gösteremiyorsan; onların kabul edeceğini beklemekten başka bir çaren yok maalesef. Abartıldığını düşünüyorum 21-24K CHF olayının, bu miktarı gerek geçmişte, gerek günümüzde hesabında gösterebilecek öğrenci sayısı çok küçük bir azınlığı geçmez.
      2- Her iki bankada da daha önceden hesabım vardı. Yapıkredi’nin bir ihtimal aracı başka bir banka aracılığıyla İsviçre’de şubesi olabilir ama Enpara’nın olduğunu düşünmüyorum. Buna da çok dikkat ettiklerini şahsen düşünmüyorum. Facebook’taki Türk gruplarında HSBC ve İş Bankası kullandıklarını da okumuştum.
      3- Gitmeden önce çekmiştim, hesap özetinde paranın ne zaman giriş, çıkış yaptığı belli oluyor. Her ne kadar dikkat edeceklerini düşünmesem de randevu tarihine yakın çok para eklememeye özen gösterin.

  • Avatar Seyit // // Yorum

    Öncelikle cevapların için minnettarım. Sadece ben değil, herkes bu paylaşımından faydalanacak. Son sorum var onu da cevaplarsan minnettarız.

    Vize oturum başvuru forumunda 22nci soruda olan
    “Planlanan konaklama süresi” ile ilgilidir. Alacağım master eğitimi 18 ay süreceği için ve araştırdığım kadarıyla kalacağın sure boyuna gelir düzeyini hesaplıyorlar. Ben de diyorum ki 18 ay yerine 6 ay yazsam sorun olur mu?. Amacım elimde olan paraya göre kalacağım suresine denk getirmek. Sen bu durumda ne yaptın?. Alacağın eğitim suresini, konaklama suresine tam mi yazdın( mesela 18 ay ise 18 ay yazmak) , yoksa benim dediğim gibi mi (18 ay yerine 6 ay yazmak ) yaptın? Kısacası sorun olur mu?. Dersen ki tam yaz, riske girme. Dediğini yaparım.

    Şimdiden Teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Eğitim süren kadar yaz. İsviçre’ye girdiğinde muhtemelen 12 aylık vize verirler. Bittiğinde tekrar uzatırsın. Eğer 12 aydan az yazarsan; vize türünü etkileyebilir, gereksiz bir risk.

  • Avatar Emre // // Yorum

    Merhabalar,
    Öncelikle kıymetli bilgiler için teşekkürler. Site içerisinde aradım ancak oturum izniyle alakalı bir yazınızı bulamadım. Oturum iznine vizenizi aldıktan sonra mı başvurdunuz yoksa süreç aynı anda mı ilerledi? Oturum iznini almak için doğrudan İsviçre’de ilgili kantona belgeleri göndermek gerekiyor galiba ve bu işlem vize süreci kadar uzun ve stresli oluyor anladığım kadarıyla. Bu konuda verebileceğiniz öneriler var mıdır?
    Teşekkür ederim şimdiden

  • Avatar Cem // // Yorum

    Merhabalar;

    Öncellikle bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.Lozan Üniversitesi için ögrenci vizesi başvurusu yapıcam.İstenilen evrakların bir çoğunu hazırladım fakat hala aklıma takılan bir kaç soru var. Sizden bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyorum.1-Geri dönüş taahhütnamesi örneğini sayfanızda sonradan gördüm kendi hazırladığım bir başka örnekten yeminli tercümana çeviri yaptırdım.Yüklemiş oldugunuz örnek şart mı yoksa benim hazırladım yazı da kabul olur mu?2-Geri dönüş taahhütnamesine noter onayı şartı var mı?Teşekkürler şimdiden.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      1- Yüklemiş olduğum örnek şart değil, 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyleri yazdıysanız; bir problem olmaz.
      2- Noter onay şartı yok, ben garanti olsun diye yaptırmıştım.

      • Avatar Cem // // Yorum

        Cevabınız için teşekkür ederim.Son olarak size iki sorum olucak.İlk olarak üniversitede önce fransızca dil hazırlığı sonrasında yüksek lisans eğitimi görücem tahmini olarak 3-4 senelik bir eğitim hayatım olucak vize formuna planlanan kalış süresi kaç ay yazmalıyım? Diğer sorum ise randevu tarihim belge eksikliği yüzünden 3 hafta ötelendi iki sponsorum var İsviçre ve Türkiye’de burdaki sponsorun banka hesap özetlerini yeniden çıkarmam gerekir mi geçerlilik süresi kaç günle kısıtlı oluyor ? Tekrardan teşekkür ederim.

        • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

          Sizin yerinizde olsam beklenen süre kadar yazardım, yani eğer hazırlığı 1 senede, yüksek lisansı 2 sene içerisinde bitirmeniz bekleniyorsa; 36 ay yazmanızı öneririm. Çok takıldıklarını da sanmıyorum kaç ay yazıldığına, zaten girişten sonra 1 senelik vize verirler; her sene okuldan alacağınız belgeyle vizenizi bağlı olduğunuz kantona gerekli belgeleri göndererek yeniletirsiniz. İkinci sorunuza cevabım yok, konsolosluğa sormanızı öneririm arada büyük bir tarih var farkı varsa.

  • Avatar Yunus Emre Doğan // // Yorum

    Alp Abi
    Merhaba
    Ben Yunus Emre Doğan. Öncelikle insanlara b,şg, vererek yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim. Ben EPFL’ye başvurdum ön kabul aldım kesin kabulü bekliyorum. Şimdiden FMEL yurtlarına başvurdum ama tamamen dolu mesajını alıyorum. Yer oluşunca bildirim gönderecekler. Daire kiralarına baktığımda okula yakın dairelerin kiraları epey yüksek. Önerin ne olur? Kesin kabul geldiğinde mi yurt başvurusunu yapmalıyım. Yurtta yer bulamazsam nerelerden kiralık ev araştırabilirim? Çok teşekkür ederim.

Yorum Bırak