Yurt Dışındaki Üniversitelerden Yüksek Lisans Kabulü Almak


Öncelikle bu yazı; temel bilimler ve ana mühendislik veya bu mühendisliklerin alt kırılımı olan diğer mühendislik dallarında yapılacak bir yüksek lisans programı başvurusunu kapsamamaktadır.

Bu yazıda daha çok özel sektörle doğrudan bağlantılı olan ve kabul aldığım yüksek lisans programlarından bahsedeceğim.

Üniversite döneminde alınan dersler ve yapılan stajlar; iş hayatında hangi alana ve sektöre yöneleceğiniz konusuna karar verebilmek için kritik öneme sahiptir. Çünkü iş hayatına atıldıktan sonra; çalıştığınız bölümü veya departmanı değiştirmek maalesef o kadar da kolay değil. Elektrik & Elektronik Mühendisliği’nden, Endüstri Mühendisliği’ne geçiş yaptıktan sonra; farklı departmanlarda staj yapma fırsatı buldum. Gerek buralarda kazandığım tecrübeler, gerekse de üniversitede aldığım ve ilgimi çeken derslerden dolayı; yönlenmem gereken alanın “Tedarik Zinciri” olduğuna daha mezun olmadan karar verebildim. Mezuniyetimin hemen ardından da, Bayer’de Tedarik Zinciri Uzmanı olarak çalışmaya başladım.

Artık global bir dünyada yaşadığımızdan; rekabet her geçen gün artıyor. Bu sebepten dolayı; kendinize yapacağınız her yatırım artık daha da değerli. Ben de bu bilinçle; yurt dışında “Tedarik Zinciri”yle ilgili yüksek lisans programlarını araştırmaya başlamıştım. Artık 26 yaşında olduğumdan, eğitimin süresi de benim için önemliydi. Bu bağlamda; iki ülke, eğitim süresinin kısalığı bakımından avantaj sağlıyor: 1.si İngiltere, 2.si ise İsviçre. Ben de bu iki ülkenin kaliteli okullarını araştırmaya başladım ve araştırmalarım sonucunda “Tedarik Zinciri” alanında yüksek lisans eğitimi veren aşağıdaki okulların listesini çıkardım:

  • University of Manchester (Manchester, İngiltere)
  • Kingston University (Londra, İngiltere)
  • University of Leeds (Leeds, İngiltere)
  • University of Exeter (Exeter, İngiltere)
  • University of Hertfordshire (Hertfordshire, İngiltere)
  • University of Hull (Hull, İngiltere)
  • University of Sussex (Brighton, İngiltere)
  • University of Greenwich (Londra, İngiltere)
  • University of Nottingham (Nottingham, İngiltere)
  • École polytechnique fédérale de Lausanne (Lozan, İsviçre)

Doğrusunu söylemek gerekirse; gerek okulun kalitesi, gerekse de programın içeriği bakımından en çok University of Manchester ve EPFL’den (École polytechnique fédérale de Lausanne) kabul almak istiyordum. Başvuruların ardından birçoğunun sonucu çok kısa bir sürede açıklandı, yukarıda saydığım okullardan; sadece 2 tanesi red verdi. 1.si maalesef University of Manchester, diğeri de University of Leeds’di. University of Nottingham başvuru için bile yüksek bir meblağ talep ettiğinden; başvurumu sonuçlandırmadım. Geri kalan 7 okuldan, en çok istediğim EPFL’de dahil olmak üzere kabul aldım. :-) Bu okullardan bir kısmı burs vermeyi de kabul etti:

  • University of Hull -> £2.500
  • University of Exeter -> £5.000
  • École polytechnique fédérale de Lausanne -> 2.900 CHF

Program ücretlerinin yanında; bu burslar belki devede kulak kalıyor ancak, Türk Lirası’na vurduğunuzda da az bir meblağ olmuyor gerçekten. :-) Sonuç itibariyle EPFL’in “Executive Master in Global Supply Chain Management” programını tercih ettim.

Peki neden EPFL?

École polytechnique fédérale de Lausanne, İsviçre’nin ve Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden bir tanesi, bunu birçok üniversite sıralamasının yapıldığı değerlendirmede de görebiliyoruz zaten. Bu programı özel kılan başka bir detay ise programın sadece eğitimden oluşmaması, yani; size anlaşmalı kurumlarda staj yapma imkanı da tanıyor. Bu seneye kadar programın içeriği 6 ay eğitim, 6 ay da staj şeklindeydi. Fakat, bu sene itibariyle programın dizaynını 12 ay boyunca part-time eğitim ve part-time staja çevirdiler. Dolayısıyla, bu 1 senelik programda okurken; aynı zamanda tedarik zinciriyle alakalı bir pozisyonda da staj yapabileceğim. Yapacağım staj; eğitim ücretinin büyük bir bölümünü ve İsviçre’deki yaşam masraflarımı karşılayacak. Programın detaylarına isterseniz; buradan da ulaşabilirsiniz. Başvuru için gereklilikleri de aşağıya kopyalıyorum:

  • Participants must hold a bachelor or master degree from a recognised University, a Polytechnical 3rd Level College Ecole polytechnique fédérale or HES Suisse, or an equivalent qualification as recognised by the Vice Present of Education of ’Ecole Polytechnique federale de Lausanne.
  • Minimum 3 years professional experience for Masters degree holders and 5 years for bachelor degree holders.
  • Good/Fluent  written and spoken English (Level B)

Gördüğünüz gibi çok fazla bir şey istenmiyor aslına bakılırsa. Ancak, 2. maddeyi sağlamamama rağmen programdan kabul aldım. Bunun ana sebebi olarak: Okul hayatımda kendimi hep “Tedarik Zinciri” alanında geliştirmeye çalışmama ve kariyerime başladıktan sonra da çalıştığım pozisyonda kısa sürede güzel işler yapmama bağlayabilirim. 2016 ve 2017 senesinde Bayer Türk inovasyon ödüllerini kazanırken; 2018 senesinde Bayer Global’in düzenlediği Kickbox inovasyon yarışmasına finale kalan ekibin proje lideriydim. Bütün bu başarıların üzerine; Bayer Almanya’da yapabileceğim bir STA (Short Term Assignment) teklif edildi. Aldığım ciddi kararların sonucunda karşıma nedense hep 2. bir yol çıkar; EPFL’den kabul aldıktan sonra da karşıma çıkan ikinci yol ise STA seçeneği oldu. Ancak, ben EPFL’den yana karar kıldım ve benim için gerçekten de büyük bir karardı.

Bu kararımın arkasında aslında bu programın 12 ay boyunca staj yapma şansı tanıması da etkili oldu. Normal şartlar altında, Non-EU vatandaşlar İsviçre’deki eğitimlerinin ilk 6 ayı boyunca staj yapamıyor, daha sonrasında da bu süre haftada maksimum 15 saat olacak şekilde. Ancak, bu programın yapısı sayesinde bu kurala da tabi olmuyorsunuz. Staj ve bu veya buna benzer kurallarla ilgili konuları başka bir yazımda daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

EPFL başvurumu aşağıdaki dökümanlarla yaptım:

  • Özgeçmişim
  • Motivasyon Mektubum
  • Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Diploması
  • Özyeğin Üniversitesi Transcripti
  • Özyeğin Üniversitesi Dil Okulu İngilizce Belgesi
  • Hochschule Pforzheim Transcripti
  • 2 adet referans mektubu (Referansını aldığım kişiler iş hayatındandı)
  • Kazandığım ödüller ve sertifikalar

Kariyerime başladıktan sonra; tekrar eğitim hayatına dönecek olmak benim için gerçekten zor bir karar da olsa; oldukça heyecanlıyım ve bunu bir yük olarak görmüyorum. Siz de sektörle ilgili bir yüksek lisans programına dahil olmak isterseniz; “StudyPortals”ın sunduğu “MastersPortal” adında çok güzel bir site var. Bu site üzerinden, dünyanın birçok üniversitesine ve onların programlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, programın ücreti, uzunluğu ve içeriği konusunda da detaylı açıklamalar barındırıyor. Umarım sizler için de faydalı olur. :-)

Yorum Bırak