Erzurum Merkez Komutanlığı’nda Bedelli Askerlik


Erzurum Merkez Komutanlığı’nda 27 Kasım Salı – 14 Aralık Cuma günleri arasında yaptığım; hayatımın en gereksiz 18 gün, 17 gecesini içeren askerlik türüdür.

Yaşadıklarımı ve gerekli bilgileri maddeler hâlinde yazacağım, soru sormadan önce yazıyı dikkatlice okumanızı rica ediyorum.

  • Erzurum Merkez Komutanlığı, Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nin hemen yanında bulunuyor. Bu hastane de zaten eskiden askeriyeye ait bir hastaneymiş.
  • Erzurum’u askerliğin ilk 2 haftası abartıldığı kadar soğuk bulmamıştım. Fakat, son hafta gerçekten hava birden bozdu; ilerleyen günlerde gidecek arkadaşlar için şartlar çok daha zorlu olacaktır.
  • Manga komutanlarımız Okan ve Fatih Onbaşıyken; takım komutanımız ise Mert Asteğmendi ve oldukça iyi insanlardı. Bizi rahat ettirmek için çok uğraştılar. Onbaşıların birçoğu zaten iyi, aralarında 2 tane kendini beğenmiş var, onları da hitap tarzlarından zaten anlarsınız. Şu an komutan olanların birçoğu en fazla 2 tane daha bedelli askerlik celbi görecek.
  • İstanbul’dan 2 gün yol izni verildi. 3. gün (27 Kasım) öğleden sonra 13.40 gibi teslim oldum. Şimdiki aklım olsa gece 23:59’da teslim olurdum. :-)
  • Girişte tam bir kaos hakim. X-ray’den geçiyorsunuz; çantalar kontrol ediliyor. Fakat, içiniz rahat olsun üstünkörü kontrol ediyorlar. Bavulum oldukça doluydu, sadece bavulumun içindeki el çantasına baktılar ve bavula da şöyle bir göz gezdirdiler. İlaçlar ve kremler fanilaların içersindeydi; sormalarına rağmen; ilacım yok dedim. Var diyenler; ilaçları girişte teslim ediyor ve ihtiyaçları olduğunda (içtima zamanına yakın bir zamanda) kullanıyorlar. Bu yüzden, var demenize gerek yok, yukarıda bahsi geçen onbaşılardan bir tanesi ilaçlara bakan kişiydi, onunla uğraşmamak için saklayabilirsiniz ilaçlarınızı. Bavulunuzu doldurun, alta koyacağınız çorap, fanilaların içerisine de ilaçlarınızı sıkıştırın. Ben bırak ilacı, akıllı telefon götürmediğime pişman oldum. Kendi sim kartım peçetenin içerisindeydi bu arada. Askercell dışında kullanılması yasak ama karışmıyorlar hangi hattı kullandığınıza, bir kontrol de olmuyor doğrusu. Yine de illa askercell kullanacağım diyorsanız; bu işi kışlaya bırakmayın, dışardan alın hattınızı, kışlada birçok şey sıkıntılı çünkü. Bu arada, birçok kişi akıllı telefonunu içeriye soktu, gerek girişte, gerekse de ziyaret zamanlarında, yine bu kişiler son gün fotoğraf konusunda işin biraz cılkını çıkardılar. Bu sebepten dolayı, belki bir sonraki kontroller bir tık daha katı olabilir, bu riske girmeyi size bırakıyorum. Bir kişinin askerliğinin 42 gün uzatıldığına dair bir tutanak dedikodusu vardı – akıllı telefondan olabilir -, ne kadar doğru bilmiyorum. Kafanızın rahat olmasını istiyorsanız; tuşlu telefon götürün. Ben Samsung E1205 model telefon götürdüm, bataryası da oldukça sağlamdı. O kadar telefon görüşmesi, sms ve sudoku oynamama rağmen 4 kere sarj etmem yetti – ki bu sarjların 2’si en fazla 15-20 dakikalık sarjlardır – . Fakat, SIM kartı taktıktan kısa bir süre sonra bakanlıktan “IMEI nosu klonlu olduğundan 27.12.2018’de telefonun kullanım dışı” kalacağına dair bir mesaj aldım, başka arkadaşlarım da aynı mesajı aldılar. Bu tarih, terhis tarihimden sonrası olduğundan dolayı; çok kafama takmadım bu durumu. Siz de tuşlu telefon alacaksanız, SIM kartınızı denemek için aceleci davranmayın derim, muhtemelen piyasadaki birçok telefonda aynı durum var.
  • Çengelli iğne, dikiş iğnesi, makas, tırnak makasında törpü, sivri törpü götürmeyin almıyorlar. Lazerli ışığım vardı, onu da almadılar.
  • 13:40 gibi sıraya girmiştim, yaklaşık 2 saat sırada ve içerde bekledikten sonra; giriş işlemlerini tamamlayabildiler. Girişler tamamlandıktan sonra; kayıt kabul merkezine götürülüyorsunuz. Burada fotoğraf çekilecek, kamuflaj, çorap, kulak tıkacı (almayı ihmal etmeyin, unutursanız; çıkış işlemlerinde problem yaşayabilirsiniz), fanila, bot ve havlu alacak, psikoloji testinden ve doktor kontrolünden geçecek ve son olarak iğne vurulacaksınız – 1990 üstü 1 iğne, 1990 altı 2 iğne vuruluyor. Prova odasında asker, size bakıp bir beden söylüyor, prova yapılacak malzeme olsa da bana denetmedi, bot numarasını da söylediğiniz numaranın 1 üstünü veriyor. Size verdiği kağıtla, giyim odasında yukarıda saydığım malzemeleri alıyorsunuz. Bana askerin dediği gömlek, pantolon olmadı; değiştim. 1 numara büyük bot tam oldu ama şimdi tekrar sorsalar 2 veya 3 numara büyüğünü alırdım çünkü aldığım tabanlığı içine koyduğumda; ayağım maalesef sığmadı, bununla beraber ilk hafta sonunda ayak şişiyor. Büyük alsam; botun arkası belki büyük gelirdi ama ayak tabanım, ayağımın arkası ve parmaklarım rahat ederdi. Ayağımın arkasındaki boşluğa da vatkayla kapatırdım. Bu yüzden, benim önerim en az 2 numara büyük alın. Geç gelenlere ayakkabı yetmedi bu arada, 1 hafta kendi ayakkabılarıyla dolaştırdılar, böyle de bir avantajı var geç gelmenin. Bir daha aynısı yaşanır mı bilmiyorum gerçi. Güya, bu giydiğimiz kamuflaj (parka, gömlek, pantolon, kemer, şapka) ve botların 60.000 tanesi Somali’ye bağışlanacakmış; zenginliğe bak. :-) Ayrıca, TSK kitapçığını da almayı unutmayın, marşlar ve gerekli olabilecek bilgiler yer alıyor.
  • Bavulunuzda kesinlikle yer olsun çünkü ilk gün sivilleri çıkarıp; koğuşa kadar elinizde taşıyorsunuz. Kayıt kabul merkezinde işlemler bittikten sonra da dışarda 1 saat bekledik. Koğuşa giderken; hava karardığından ve iğne etkisini göstermeye başlayacağından taşımanız daha zor olacak. En kötü çıkardıklarınızı koyabileceğiniz bir torbanız olsun.
  • Giriş yaparken önünüzdeki ve arkanızdaki kişilerle muhtemelen aynı koğuşta kalacaksınız. Biz birkaç kişi önden Erzurum Forum AVM’de buluştuk, bir grup ayrılıp çarşıya gitti, ayrılmasalardı; muhtemelen hepimiz aynı koğuşta olacaktık, daha da iyi olurdu doğrusu. Bu yüzden, önden bizim gibi organize olup; beraber gitmenizi öneriyorum. Çift sayı düşerse ranzanın altında, tek düşerse; üstünde yatacaksanız. Üstte yatmak bana kalırsa daha avantajlı; hem yatak kolay toplanıyor, hem de kimse yatağınıza oturmuyor. Fakat, geceleri kimseyi rahatsız etmeden kalkmak tabii ki sıkıntılı. :-)
  • Bizim kaldığımız bina yani, lojistik binası senelerdir kullanılmayan, eski bir binaydı. Bizim için restore etmişler. Ancak, gerçekten pisti ve boya-tiner kokuyordu ilk günler. Nevresimlerimiz yeniydi en azından, poşetlerinden ilk biz çıkardık, sizler muhtemelen bizim kullandıklarımızı kullanacaksınız.
  • Koğuşlar 30 ila 40 kişilik ve ranzalar gerçekten çok dip dibeydi, ilk katılanlar ise merkez de kalıyordu ve orada kalanların koğuşları 
    duyduğum kadarıyla çok daha kalabalık ve kötüymüş, 60 ila 80 kişilikmiş oradaki koğuşlar ve enteresan bir mimarisi varmış. :-) Merkezde yine duyduğum kadarıyla; farklı koğuşlarda uzun dönem askerler varmış, bizde de farklı koğuşlarda kısa dönem askerler bulunuyordu. Ayrıca, merkezde kalanlar hafta içleri yaklaşık 800 – 850 metre yürüyerek bizim yanımıza marşlar eşliğinde uygun adımla geliyordu.
  • Uyku böyle bir ortamda daha önce kalmamışlar için gerçekten zorlayıcı. Horlayanı, gürleyeni (ayı inine koysan sırıtmaz), öksüreni, tıksıranı, inleyeni, uykusunda konuşanı, geviş getireni, kısaca bir dünya farklı insanla bir arada yatacaksınız. Bu yüzden, kesin ve kesinkes şekilde kulak tıkacı almanızı öneriyorum. Girişte veriliyor ama siz yine de daha kalitelisini alın, üstüne kapşonlu sivil eşofmanınız olsun, geceleri kafanızı da örtersiniz bir kat daha ses yalıtımı olur.
  • Dolaplar da çok küçük ve pisti, biz ıslak mendille sildiğimizden bir nebze daha temiz olur artık. Ben içerisine yanında getirdiğim çarşafı da serdim. Geldiğimizin 5. günü kilitlerimizi takabileceğimiz aparatlar da takıldı. Dolabın boyu, boydan boya dolabın yarısı kadar. İlk gün bavullarla koğuşa çıkıp, bavullarımızı boşalttık. Bildiğim kadarıyla, her gün bavullarımızı da koyduğumuz sivil depo açıldı. Kısacası, her şeyinizi yerleştirmenize gerek yok, ben rahat etmek için yerleştirdim, tercih size kalmış.
  • Giriş işlemleri tamamlandıktan sonra; ikinci gün de belgeleri doldurmakla geçiyor. Bizim 6. gün künye defteri hâlâ tam olarak dolmamıştı, dolmaması sorun değil eğitime devam ediyorlar ama akşamları istihratta onlarla uğraşıyorsunuz onbaşılarla.
  • Sabah-öğlen ve akşam 3 defa yemek veriyorlar, bu yemekler içtimaların ardından veriliyor. Öğle ve akşam içtimaları dışarıda oluyor. Sabahları önce kahvaltı sonra mıntıka ve içtima yapılıyor. Yemek seçen birisiyim; yemeklerin kalitesi idare eder, iyiyle-ortanın arasında ortaya biraz daha yakın diyebilirim. 2 tane ustayla, askerler yemekleri yapıyormuş duyduğum kadarıyla. Yemeğinizi yedikten sonra tabildotunuzu bir kovada suya batırıp; temizliyorsunuz, o kovayı ben demeyeyim siz yaşayın. Kantin mevzusu ise çok sıkıntıydı, uzun dönem er bakıyordu ve kafasına göre gelip açıyordu kantini, son dönemde biraz daha düzeldi. İlk zamanlar yarım saat açık bırakıp; işim var – nöbetim var diyip; gidiyordu. İlk bir hafta doğru düzgün çay bile içemedik, çayı geçtim; su sıkıntısı hiç bitmedi. Sonunda hafta sonu merkez kantine gitmemize izin verdiler. Burada kantin ve gazinonun içerisinde de fast-food vardı. Gazinoda, tost, köfte ekmek, tavuk ekmek yiyebiliyorduk ama burada da asker yoğunluğundan çay ve nescafe sıkıntısı bulunuyordu. Bahane de hep aynı sıcak su yok, yoğunluktan suyu kaynatmıyorlar. Daha sonrasında lojistiğin yanında bulunan MEBS’te (Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu) de tost yapılmaya başlandı. Bu arada, merkezdeki gazinoda playstation ve langırt, MEBS’te ise masa tenisi bulunuyor, masa tenisinin topu hep kayıp ama. :-) Bir sonraki celpte MEBS binasında da kalacak arkadaşların olacağını düşünüyorum.
  • Eğitimli insan beklentinizi oldukça düşürün. Kışladaki birçok kişi işsiz ve üniversite mezunu olmayan insanlardı. Küçümsediğimden değil, iş sahibi olmak veya üniversite mezunu olmak insanı; adam yapmıyor. Siz de insanları tanıdıkça problemin kişilikte olduğunu göreceksiniz.
  • Yanlış hatırlamıyorsam ilk 2-3 günden sonra koğuş nöbeti başlıyor. 2 saat buddynizle (can dostu) nöbet tutuyorsunuz. 1 saatinde siz, 1 saatinde buddyniz nöbet tutabilir. Benim güzel kalpli buddyim koğuş nöbetine, sınır nöbeti muamelesi çekiyordu, buradan ona da selam olsun. :-) Koğuşunuzdaki kişi sayısına göre aşağı yukarı 3-4 günde bir, saat 18:00 – 08:00 arasında 2 saatliğine nöbet tutacaksınız.
  • 1 defa da hizmet mangasına dahil olacaksınız. Hafta içine denk gelirse; şanslı, hafta sonuna denk gelirse; şanssızsınız. Hafta içine denk gelmesi durumunda eğitimlerden muaf olacaksınız.
  • Geldiğimizin 4. günü gazinoya televizyon bağlandı. Şimdi bazı arkadaşlar dalga geçecek ama bazı birliklerde olduğu için yazıyorum: BeinSports yoktu. Sadece 1 gün oldukça sert fakat, birebir sohbetimizde yakından tanıdıkça oldukça iyi bir insan olduğu kanısına vardığım komutan kendi telefonundan maç yayını yaptı. Aynı komutan; çocuklarını ve ailelerini özleyenleri görüntülü görüştürdü. Bakmayın komando eğitimi alıp, sert görünen komutanlara; hepsi pırlanta gibi. Ayrıca bir onbaşı da Galatasaray – Rizespor maçını yayımlıyordu ama golden sonra çok ses olunca, başka bir onbaşı onu aradı ve yayını kestiler maalesef. Beşiktaş – Galatasaray maçında da kantinci telefonu televizyona bağlayan kablo getireceğini söyledi, sonra 200 TL talep etti, aslında para da verilecekti ama nöbetçi komutan hâliyle engel oldu. O kantin konusunda çok şikayet gitti sonrasında.
  • Banyo konusu da sıkıntılı. İlk 2 gün banyo yapamadık, ikinci günün akşamı her sabah 05:30 – 06:00 arasında duş alabilirsiniz dendi. Neresi dedik? Bulaşıkhanenin yanı dediler, sabah döndük dolaştık binayı bulaşıkhane yok. Sabah komutana bulaşıkhaneyi soruyoruz, duşun yanında diyor. Güler misin, ağlar mısın? :-) Sonradan öğrendik ki ayrı bir yerdeymiş, yaklaşık 200-250 metre uzakta. Haftanın 3 günü saatimiz vardı. Ayrıca her sabah 05:30 – 06:00 saatleri arasında ihtiyaç banyosu oluyor dediğim gibi. Bu toplu banyo gitmelerinde acele etmeyin; çok kalabalığa kalırsınız, sabredin yarım saat sonra gidersiniz; boş olur, rahat rahat duşunuzu alır giyinirsiniz. İlk gidişiniz muhtemelen onbaşınızla olacak, onbaşınız size emir vermediği müddetçe banyoyu paspaslatmaya çalışanlara izin vermeyin. Banyoda yaklaşık 40 duş var, bir kısmı kırık veya su akmıyor, labirent gibi bir yer, perde yok ama dizaynından zaten çıplak gözükmüyorsunuz, görmeden tarif edilmesi zor bir mimariye sahip. Havlunuzu, şampuanınızı, eşyalarınızı koyabileceğiniz bir çantanız olsun. Banyoya girdikten sonra; çıkın diye bağırıyorlar ama dikkate almanıza gerek yok, ne kadar kaldığınızı anlamaları zor.
  • Yatak tertipine önem veriyorlar. Çarşafı alttan bağlıyorsunuz ve düzleştirmek için aşağıdan çekiyorsunuz. Kendine özgü yorgan katlama kuralı var. Yatak yastığının açık yüzü, kafanızı koyduğunuz tarafın soluna bakacak.
  • Kamuflajı her gece dolaba kaldırmak zorundasınız. Fakat, geceleri havlunuzu, çorabınızı kalorifer de kurutabilirsiniz. Ben bir süre sonra parka dolapta çok yer kaplıyor diye, yatağın arkasına asmaya başladım, hatta son günlerde de yatağın görünür kısmına astım kimse de bir şey demedi. :p
  • Botları kaldırabileceğimiz bir alan yoktu, yatağın altına veya dolapların üstüne koyuyorduk. İlk hafta boyu hiç boyamadım, hep ıslak mendille sildim. Islak mendil stoğum azalınca boyamaya başladım. Hiç elinizle tutmanıza gerek olmayan boyalar varmış, onlardan almanızı öneririm. Bot bağlamayı bize göstermediler, kendi kafamıza göre bağladık, ben bot ayağıma rahat girip, çıksın diye oldukça geniş bağladım. Bağcık bağlamayı bile bilmeyen insanlarla karşılaşacaksınız.
  • Bölükte kaç bedelli asker olduğunu ve komutanların isimlerini zaman zaman soruyorlar, bizden önce 180 kişi gitmiş, biz yaklaşık 400 kişiydik, tam sayıyı bir türlü öğrenemedim. Bizim binada yaklaşık 240 kişi kalıyordu, diğerleri merkezdeydi. Komutanların isimlerini de aşağıya yazıyorum:
    • Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Yaşar G.
    • Karakuvvetleri Komutanı: Orgeneral Ümit D.
    • 3. Ordu Komutanı: Orgeneral İsmail Serdar S.
    • 9. Kolordu Komutanı: Tümgeneral Veli T.
    • Alay Komutanı: Albay Murat G.
    • Bölük Komutanı: Yüzbaşı Murat K.
  • Tekmil vermeye hâliyle önem veriyorlar; zaten öğrenirsiniz. Bina içinde ve sırada elinizi alnınıza götürmeyeceksiniz. Dışarda da başparmağınız ve avuç içiniz gözükmeyecek. Şimdilik bunları bilseniz yeter.
  • Yanınıza kitap veya zaman geçirebileceğiniz bir şey almayı ihmal etmeyin. Kimisi vampir, dedektif, köylü oynadı boş zamanlarında.
  • Fanila ve don alın tabii ki ama asıl termal çorap alın. 7 tane termal çorabım vardı, keşke daha fazla alsaymışım dedim. Termal çorabın üstüne askeriyenin verdiği çorabı giydim bir süre. Hem termal, hem askeriyenin verdiği çoraplar eğitimlerden ve botdan dolayı mundar oldu.
  • En geç kalkış saati hafta içi saat 06:00, hafta sonu saat 07:00, yatış saati ise 22:00. İlk günlerde uyuyamadığımdan 02:00 gibi uyanıyordum, daha sonraları bu saat 04:00 – 05:00’lere kadar geldi. Vakit geçsin diye zaten 19:30 – 20:00 gibi uyuyorduk, 22:00’ı çok nadir görürsünüz. :-) Yatış içtimaları 21:00’da yatak başında yapılıyor, uyuyanlar anormal bir durum olmadığı müddetçe rahatsız edilmiyor. 22:00’dan sonra ışıklar kapatılıyor ve tuvalet harici bir yere gitmek yasak, 04:00’dan sonra tıraş olmaya izin veriliyor, öncesinde de olduğum oluyordu, genelde uyandıktan sonra gazinoya gidip televizyon izliyordum. Son 3-4 gün televizyon izleyemedik, televizyonun kumandasını kırdılar maalesef.
  • Nakit bizim tarafın kantininde geçmiyordu, sadece kartla alışveriş yapabiliyorduk. Merkez kantinde de geçmiyordu, bildiğim kadarıyla sadece merkezdeki gazinoda nakitle alışveriş yapabilirsiniz. Eğer kartınızın temassız özelliği yoksa; kartın şifresini soruyorlar, gerçekten rahatsız edici bir durum.
  • İlk hafta sağa, sola dön, hazır ol, rahat, hazır ol, dikkat, tek kol, çift kol, dirsek temas aralığı hizaya gel yaptırıp; marş okutuyorlar. Ayrıca, harbiye marşını ezberletiyorlar, aşağıya kopyalıyorum – kapatılan okulun marşını ezberliyoruz, mantığa gel – .

Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadıyız,
Tufanları gösteren, tarihlerin yâdıyız
,
Kanla, irfanla
 kurduk biz bu Cumhuriyeti,
Cehennemler kudursa, ölmez nigâhbanıyız
.

Yaşa varol Harbiye, yıkılmaz satvetinle
Göklerden gelen bir ses sana ne diyor, dinle:
Türk vatanı üstünde sönmez güneşsin sen,
Kartal yuvalarında, hürdür millet seninle.

 

Kaynak: http://www.kho.edu.tr/hakkinda/harbiye_marsi.html – Marşı da dinleyebilirsiniz, kadınlar söyleyince kulağa daha hoş geliyormuş. :-)

 

  • İkinci hafta silah, nişancılık ve silahla sırada selamlama eğitimi veriliyor. Nişancılık eğitimi kağıt, kalemle verildi gerçekten komediydi. Diğer dönemlerde nasıl eğitim verildiğini bilmediğimden konuşmam doğru olmaz ama bu ülkede yaşananlar konusunda söylenecek çok şey var, bazı yaşanan olaylara şaşırmamak gerekiyor.
  • Üçüncü hafta ise tören hazırlıklarıyla geçti. Hava şartları kötüleştiğinden haftanın ilk üç günü öğleden sonraları boştuk.
  • Cumartesi öğleden sonra, Pazar ise tüm gün istirahatti.
  • Koğuşlar ve tuvaletler genel itibariyle pis, buraların temizliğini de bize yaptırıyorlar ama temizlik malzemesinde de eksiklikler vardı. Ayrıca, her temizleyen de arzu edildiği şekilde temizlemiyordu.
  • Haki rengi bere ve eldiven almayı unutmayın. Bir askeri desenli bere satılıyor kantinde ve normalde o bereden başka kullanılamıyor ama stok bittiğinden ve getiremediklerinden haki renkli bereleri de kullandırttılar – siyahlara bir süre sonra izin vermediler – . Bir türlü bizim kantine bu bereyi getirtemediklerinden en sonunda takım komutanıyla beraber aile kantinine gidip aldık, normalde oraya girişimiz yasak, zaten kışlanın hemen dışarısında, fiyatlar normal market fiyatlarının altında, başka bir şey almamıza izin vermediler de alanlar oldu yine de. Berenin fiyatı 10 küsürdü.
  • Bozuk parayla çalışan makinalar sadece merkez binada, onlar da sadece kola veriyor. Belki ilerleyen celplerde lojistik binasına da konur.
  • Her sabah içtimasından önce mıntıka temizliği oluyor ve mangalar farklı farklı işler yapıyor. Kimisi koğuşlara gönderilip; çöpleri boşaltıyor, kimisi içeride koridor, koğuş veya tuvalet temizliyor, kimisi dışarıda sigara izmariti, çöp topluyor. O kadar garip insan var ki iki adım ötesinde çöp olmasına ve o çöpü kendi temizlemesine rağmen; yine yere atan tipler vardı. Bu tipler ancak, son haftaya doğru öğrenebildi çöp atmasını. Ayrıca, tuvalet temizliğine gönderim konusunda plansızlıktan dolayı bir adaletsizlik vardı. Bizim binada yanlış hatırlamıyorsam; 24 manga ve 4 tuvalet var, yani askerlik boyunca 1 manga en fazla 3 defa tuvalete gönderilebilir. Fakat, biz 4 kere gittik. Sizler buna izin vermeyin ve bu işin bir çizelgeyle takip edilmesini daha ilk günden rica edin.
  • Bölük komutanı yüzbaşı hastaneye sevk sayısı artınca hastaneye gidenlerin en erken Cumartesi sevk olabileceği yönünde korkuttu ve gerçekten ayıp etti. İkinci hafta çok kötü olmama ve ateşim çıkmasına rağmen; hastaneye gitmedim, benimle aynı durumu paylaşanların sayısı yadsınamayacak kadar da çoktu. Bununla beraber, hastaneye gidenlere enteresan bir şekilde suçlu muamelesi çekip; kendilerince dalga geçiyorlardı. 3 kez gidenler bile Cuma günü terhis oldu, sadece 3 kez gidenlere bir kereliğine laf olsun diye tuvalet temizleme cezası verdiler.
  • Eninde sonunda hastalanacaksınız, hastalanmadan bitirebilen varsa; helal olsun diyorum şimdiden.
  • 2 tane termal içlik aldım, birini dışarda, diğerini de yatarken giydim. 1 tane de yünlü içlik götürmüştüm, onu intikal günü giydim ama pişman oldum giydiğime çok fazla terlememe sebep oldu. Son hafta kaloriferleri de bir acayip yaktılar, koğuşlarda nefes alamaz hâle geldik, ter su içinde uyanıyorduk, son hafta bina içinde termali de giymedim, o kadar sıcaktı ki koridorun camını, zaman zaman da koğuşun camlarını açarak yattık. Dışarıda vücuttan ziyade ayaklar üşüyor zaten.
  • Hava şartları kötü olduğunda yani, yağmur, kar veya eksi derece olduğunda eğitimlerin içerde yapılacağı söylendi, büyük bir çoğunluğunda da yapıldı aslında. Fakat, kötü hava şartları sağlanmasına rağmen; ısrarla çatısının bir kısmı çöktü çökecek garajdan bozma bir yerde eğitime devam ettikleri de oldu. Önümüzdeki dönemde o garajın çatısı onarılmazsa; bir sakatlığa sebebiyet verecektir.
  • Geç teslim olanların, birliğe katıldığı günden 21 gün sonra terhis olacağı söylendi, bizim gibi daha kısa yapamayacaklar anlayacağınız.
  • Çatlaklar için Nivea krem, dudak için de Bepanthol Lip Cream almanızı öneriyorum, her sabah sürmeyi de ihmal etmeyin.
  • Yanıma Iliadin almadığıma pişman oldum, kullananlar bilir zararlıdır ama burnun açılması için birebirdir.
  • Topuk yarası için annem pembe renkli Urgo topuk bandı almıştı, mükemmel bir şey 2 tane götürün yanınızda.
  • 2 tane mavi renkli kalem alın yanınıza, yeri geldiğinde belge doldururken sıra beklemeden doldurursunuz.
  • Spor ayakkabı getirmemezlik etmeyin, yoksa botla dolaşmak zorunda kalırsınız, tek terlikle olacak iş değil.
  • Komutan size bir direktif verdiğinde; anladım, anlaşıldı, tamam değil emredersiniz komutanım demelisiniz.
  • Zaman zaman şalterler attığından diğer koğuşların elektrikleri gitti.
  • Size verilen bot, şapka ve kamuflajların bedenini bir kenara not edin.
  • Sevk edildiğiniz askerlik şubesini, ne zaman teslim olduğunuzu saatiyle beraber aklınızda tutun.
  • Sabunsuz kaldığımız günler oldu, yanınızda sıvı sabun da götürün derim. Ben genelde giriş katında mescitin en yakınındaki tuvaleti kullandım, gözlemlediğim kadarıyla daha temiz oluyor. Normalde her takımın kullanabileceği tek tuvalet var ama sallayan sayısı çok az.
  • Askeriyenin yazdığı kağıda güvenip; eşya getirmemezlik yapmayın. Götürmeniz gerekenleri aşağıda ayrı bir başlıkta toplayacağım. Size ilk gün verilecekler: Parka, gömlek, pantolon, kemer, t-shirt, çorap, bot, şapka (kep), kulak tıkacı, 1 beyaz el havlusu, 2 küçük mavi havlu ve TSK kitapçığı.
  • Kantinde su sıkıntısı oluyor. Bavulunuza 3-4 tane su koyun, daha sonrasında kantin veya merkez gazinodan temin edebilirsiniz.
  • Gitmeden önce ayak ve el tırnaklarınızı kesin.
  • Birkaç tane kirli torbası alın, başka şeyleri koymak için de ihtiyacınız olabilir.
  • Eşofmanınızın cepleri fermuarlı olsun, telefonunuzu, cüzdanınızı oraya koyarsınız.
  • Kantin de selpak sıkıntısı da çekildi, ona göre en az 2 adet 10’lu selpak ve ıslak mendil getirmenizi öneririm.
  • Fotoğraf çekimi 2 TL, bordo veya siyah bereyle çektirmek ise 4 TL. 2 gün sonra fotoğrafları getiriyorlar, fotoğraf çeken askerler de hoş muhabbet insanlardı.
  • Yanınıza 200 ila 250 TL arasında nakit alın derim. Kışlanın içerisinde Ziraat ve İş Bankası ATM’leri var. 20-25 lira da bozuk paranız olsun.
  • Erken katılmamanızı önerdim. Fakat, son gelen grup, yani son takım biraz problemli tiplerden oluşuyordu, düzgünler de vardı tabii ama problemliler takımın ismini kötüye çıkardı.
  • Sakallarım normalde de çok çıkmaz. 4. günden sonra iki günde bir tıraş olmaya başladım, hatta Pazar’a üçüncü günün denk geldiği oldu; onda da olmadım. Normalde her gün olunması zorunlu, bir sefer de tıraş olmama rağmen uyarı aldım. :p
  • Saçınızın yanlarını 3, üstlerini 5 numara kestirin. Yanlar kısa, üstler uzun kabul etmiyorlar ve kesiyorlar, son gün yani tören gününden 1 gün önce bir kontrol daha oluyor. Bir şekilde saç kesiminden kaçabilen bir arkadaşım oldu, ama siz onun kadar şanslı olmazsınız. :-)
  • Vermedikleri eğitimleri, sanki vermişçesine bizden imza aldılar bu durum da canımı sıktı. Örneğin: Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve çevre koruma eğitimi gibi gibi.
  • Benimle aynı dönem askere giden kime sorsanız; intikal günü hakkında çok güzel şeyler duymazsınız maalesef. Önce saat 20:00 – 22:00 arası yürünecek dendi, sonra akşama doğru saati değiştirerek 18:15’te herkes hazır olsuna çevirdiler, insanlar daha akşam yemeklerini yiyip hazırlanamadan intikale çıkarıldı. 3,5 KM yürünüldüğü söyleniyor ancak, bana kalırsa en az 5 KM’si vardı yürünen yolun. Kışladan Palandöken’in eteklerine kadar yürüttüler. Son nokta, yani gidilen tepeden Erzurum’u ayaklarınız altındaymışcasına görebiliyorsunuz. Yürüyüşün sonunda, tepede rüzgar eserken terli terli komando yemini ettiriyorlar. Benim sinirlendiğim nokta: Komutanların, o soğukta insanlar terli terli beklerken; fotoğraf çektirmesi oldu, sıra fotoğraf çektirenlerden dolayı bir türlü ilerleyemedi. Sırf bu egoistlikten dolayı birçok kişi hasta oldu. İntikalde en başından kenara ayrılmamak en büyük hatam oldu doğrusu. Gerçi ayrılanların bir kısmını yüzbaşı yine de götürmüş; araba arkamızdan gelecek, ben senin yanında yürüyeceğim vs diyerek.
  • Nevresimler sıfır verildi; yıkanması da gerekmiyordu. Fakat, yüzbaşı kurumaz diye uyarılmasına rağmen; onun emriyle intikal günü yıkandı. İntikalden döndükten sonra çarşaf ve yataklar ıslak bir şekilde; insanlar o yorgunlukla o ıslak yataklara yatmak zorunda kaldı.
  • Atış günü ayrı sinirlendim. Çünkü atış yapmak istemeyenlerin isimleri ve neden atış yapmak istemediklerine dair bir liste toplandı ve atış yapmak istemeyenler; atış alanına da götürülmeyeceği söylendi. Fakat, herkes götürüldü ve atış yapmaya zorlandı. Askerliğin sonuna doğru bir geribildirim verme hakkınız oluyor, oraya da yazdım: “Liste göstermelik mi yapıldı, 3 mermi atışı insan sağlığından daha mı değerliydi?” diye. Kulağından rahatsızlığı olanların poligona götürülmesi bile yanlıştı. Atış yapmak istemeyene sen nasıl atış yaptırırsın ki? Kaldı ki bu askerler, sadece kendisine kalıcı bir rahatsızlık bırakmakla kalmaz, çevresine de zarar verebilirdi.
  • 1 kez hizmet mangası oluyorsunuz. Görevleri: Sabah – öğle – akşam yemek dağıtmak ve bulaşıkları yıkamaktı. Şanslıydık; hafta sonuna denk gelmedi. Sabah bulaşıkları yıkayacak 5 kişi, manganın 10 kişisinden kurayla belirlendi, öğlenin 5 kişisi manganın ilk 5 kişisiyken, akşamın 5 kişisi ise manganın son 5 kişisiydi. Pis bulaşıkların temizlenme şeklini gördükten sonra; bir daha yemekhanede yemek yemek sizler için zor olacak. Gerçi merkez binanın gazinosunda yapılanlar da sağlığa elverişli şartlarda yapılmıyor. Toplam 10 takım olduğundan son takıma hizmet mangası görevi düşmeyeceğini bir süre sonra fark ettiler. :-) Ve onları da hizmet mangasına dahil ettiler. Onlar da gazino, tuvalet temizleyeceklerdi ama temizlediklerini görmedim doğrusu.
  • Mıntıka temizliğinde, hizmet mangasında hiçbir şey yapmayıp kenara çekilen, oturan, bir şey dediğinizde de saçma sapan konuşup; sırıtan insanlar olacaktır. Az süre kaldı diyerek kendinizi avutun; küçük insanla küçülmeyin. Adalet gün gelir, kendilerini bulur.
  • Cumartesi günleri de spor oluyor. Isınma hareketleri ve sonrasında da şınav çekiliyor. Çekemeyenlere bir şey demiyorlar, spor, yaklaşık 1 – 1:30 saat sürüyor.
  • Bize öğretilenlerin bir kağıtla verilmesini, en azından yazmak isteyenlere yazma fırsatı verilmesini talep ettim ama kâale alınmadı. Bir dünya bilgi vermeye çalışıp; sonrasında sorduklarında anında ezberlemenizi ve cevap vermenizi bekliyorlar.
  • Gitmeden önce biletimi hesaplayarak; 14 Aralık Cuma akşamı 7’ye aldım. (eDevlet’te Sevk başlangıç: 19.11.2018, Sevk bitiş: 24.11.2018 yazıyordu. Şubeye gidip sülüsü aldığımda ise sülüste Sevk tarihi: 24.11.2018, Katılacağı tarih: 27.11.2018 olarak belirtilmişti – 2 gün yol izni – . Dolayısıyla, Bitiş tarihini : 24.11.2018 + 20 = 14.12.2018 olarak hesapladım) Siz de sülüs kağıdınızda yazan sevk tarihinin başlangıcına 20 gün ekleyip; uçak biletinizi alabilirsiniz. (Örnek tarih hesaplama sitesi) Askerlik aslında Cumartesi günü bitiyor fakat, 1 gün idari izinli sayılıyorsunuz. Ailesi gelmeyeni; uçak bileti yoksa Cuma günü terör bölgesi olduğundan kara yoluyla salmıyorlar. Uçak biletinizi aldığınızda PNR numarasını bir kenara kaydedin ve akşam 6’dan sonrasına şimdiden bilet alın. Ailesi gelmeyenleri askeriye, havalimanına kendisi bırakıyor. Ailenin her ferdi çıkış için yeterli değil, sadece şu kişilere izin veriliyor: Anne, baba, evli kardeş veya nikahlı eş. Diğer akrabalarınız törene gelebilir ama sizin çıkışınızı sağlayamaz. Tören, kışladan yaklaşık 2 KM uzaklıktaki polis okulunda oluyor ve 10:00 gibi başlayıp; 11:15 gibi bitiyor. Ben hem terör bölgesi olduğundan, hem soğuk olduğundan, hem de ailemi yormak istemediğimden; her ne kadar onlar gelmek isteseler de gelmeyin dedim ama tören günü pişman oldum doğrusu. Farklı bir ambiyans oluyor orada, ara verildiğinde askerler aileleriyle buluştu ve ben de bir burukluk oldu doğrusunu söylemek gerekirse. :-) Aileniz gelmek isterse; benim yaptığım gibi onları engellemeyin. Bu arada, ailesi gelenler; saat 13:00 – 13:30 gibi kışladan işlemlerini tamamlayıp; çıkabildi. Kendi biletini alanların çıkışı 15:00 – 15:30’da askeriyeden kalkan 2 otobüsle yapıldı, bu 2 otobüse sığmayanlar 1 saat kadar soğukta nizamiyenin orada beklemişler, mıntıka temizliği yaptırmak istemişler ama yapmamış bizimkiler. Ailesi gelmeyen ve biletini almayanların biletlerini; askeriye kendisi alıyor. Çok büyük bir kısmı Cumartesi gününe alındı. Fakat, Pazar’a ve Pazartesi’ne de biletlerin alındığı oldu. Bu biletini kendi almayanların bitmek bilmeyen soru ve sorunları yüzünden gerek içerde, gerekse de dışarda beklediğimiz oldu. Bu problemleri yaşamamanız ve küfür yememeniz için biletinizi kendiniz almanızı öneriyorum. Artı olarak, eğer biletiniz geç alınırsa ve siz tamam kendi biletimi kendim alayım veya ailem gelip; beni alacak derseniz; devlet dava açabiliyormuş – ne kadar gerçek tartışılır – .
  • Aileniz törene katılacaksa; TC Kimlik numaralarını bir kenara not edin.
  • Benim ihtiyacım olmadı ama IBAN numaranız da bir kenarda dursun, belki ihtiyaç olabilir.
  • Tören alanına 400 kişi zor sığdık, seyirci kapasitesi de yaklaşık 450 kişilik. Bir sonraki celpte 600 kişi geleceği söyleniyor, biz de 2 takımı başka takımlara dağıttılar, bu 600 kişiyi o salona sığdırabileceklerini şahsen düşünmüyorum. Eğer sığdırmaya çalışırlarsa; silahların konulduğu masalar iyicene tribüne yakın olur ve kötü bir görüntü oluşturur.

Marşlar

  • Ne mutlu Türküm diyene,
  • En büyük Türk Atatürk,
  • Mehmetçik ölmez, vatan bölünmez,
  • Her Türk asker doğar,
  • Şehit çocuğu yetim kalmaz,
  • Mehmetçik ölmez, vatan bölünmez. Mehmetçik ölmez, hudutlar geçilmez. Mehmetçik ölmez, bayrak inmez.

Eğitimlerden Akılda Kalanlar

  • Esas duruş bir askerin ruhen ve bedenen olgunlaşma seviyesidir.
  • Hedef küçültme hareketleri: Çömelme, yatma, tam siper alma, mevzi alma.
  • G3 piyade tüfeğinin tanımı: 7.62 mm çapında, 4.250 gram ağırlığında 102 cm uzunluğunda; barut gazının sıkışması geri tepmesi, icra yayının geri itmesi prensibiyle çalışan; tek ve seri ateş edebilen; hava ile soğuyan bir erin en yakın muharebe silahıdır. Etkili menzili 400 metre, azami menzili 3200 metredir. Şarjör kapasitesi 20’dir.
  • G3 piyade tüfeğinin mermileri: Çimen 6 diye kodlanır: Çelik mermi, izli mermi, manevralı mermi, eğitim mermisi, normal mermi, altılı bomba atar.
  • G3 piyade tüfeğinin parçaları: Namlu, kundak, ateşleme ve nişangah mekanizmaları
  • Hedef gösterme hareketleri: Parmak ve elle gösterme, lazerle gösterme, tüfek namlusuyla gösterme, yardımcı nokta ve izli mermi.
  • Tüfeğe hakimiyet esasları: Sol el ve koldan yararlanma, dipçiği omuz boşluğuna yerleştirme, sağ el ve koldan yararlanma, kabzayı tutmak, kaynak yapmak, rahat duruş, nefes kes ve tetik düşür.
  • Örtü: Düşmanın gözünden ve ateşinden kaçmak; Gizlenme: Düşmanın gözünden kaçmak için uygulanır.

Rütbeler

Belki işinize yarar diye paylaşıyorum:

Askere Götürülmesi Gerekenler

  • Kulak tıkacı
  • Samsung E1205 tuşlu telefon
  • İpli cüzdan
  • Şampuan
  • Lif
  • Kulak çubuğu
  • Sıvı sabun
  • Deodorant
  • Roll-on
  • Tırnak makası
  • Termal içlik en az 2 adet
  • Dolap kilidi
  • Tıraş köpüğü
  • Tıraş bıçağı
  • Casio saat
  • 2 mavi tükenmez kalem
  • Not defteri
  • 1-2 kitap
  • Kitap için ışık
  • Bot boyası ve fırçası
  • Ortopedik tabanlık, yüksekliği fazla olmasın
  • Vatka
  • Haki eldiven
  • Haki boyunluk
  • Haki bere
  • Islak mendil en az 8-10 adet
  • Selpak en az 20 adet
  • Yara bandı
  • Bankamatik kartı
  • Diş fırçası
  • Diş macunu
  • Yüz havlusu
  • Banyo havlusu
  • Duş sırasında asabileceğiniz torba benzeri çanta
  • Terlik
  • İç çamaşırı en az 8-10 adet
  • Haki renkli fanila en az 8-10 adet
  • Çorap en az 8-10 adet
  • Eşofman (Ceplerinin fermuarı olsun)
  • Boğaz pastili Strepsils
  • Ağrı kesici Parol veya Minoset
  • Soğuk algınlığı ilacı Nurofen veya Benical Cold
  • Alerji ilacı Claritine
  • Yara kremi Thiocilline
  • Aft ilacı Kenacort
  • Ayak tabanı bandı Urgo 2 adet
  • Burun tıkanıklığı için Iliadin
  • Mantar kremine ihtiyaç duymadım ama alın, Travazol
  • El ve yüz kremi Nivea
  • Dudak kremi Bepanthol Lip Cream
  • Bozuk para
  • 2 askı
  • Su
  • Bulaşık ve lateks eldiven
  • Pudra
  • Spor ayakkabı
  • Güneş kremi – @Mehmet’e teşekkürler.
  • Toz maskesi – Bazı arkadaşlar bunu önermiş, nedenini bilmiyorum. Eczanelerden temin edebilirsiniz.

Sonuç itibariyle 18 gün, 17 gece süren bir askerlik tecrübesi yaşadık, sizler de bunun benzerini yaşayacaksınız. Bu günlerin 1‘inde hizmet mangasısınız – bizimki, dediğim gibi hafta içine denk gelmişti -, 2 Pazar, 2 Cumartesi günü – Cumartesi günleri öğleden önce 1.5 saat spor vardı, onu da tatilden sayıyorum, zaten son hafta Perşembe günü haricinde öğleden sonra hava şartlarından dolayı boştuk – , toplam 4 gün hafta sonu istirahati diyelim, ilk gün (1) kayıt, ikinci gün (1) de belgeleri doldurma (ikinci gün yine biraz yürüttüler de çok önemli değil), son gün (1) yemin töreni, kısacası 18 günlük askerliğin eğitime ayrılan süresi sadece 10 gün (18-8=10 – belki de daha az). 10 günlük eğitim için bir dünya tantana; bu kadar insanın mağduriyeti, bunu sakın unutma Türkiye. 10 günlük eğitim verebilmek için askerlere yol ücretleri verilmesi, binaların yeniden restore edilmesi, yeni kamuflaj, bot, askeri malzeme, nevresimlerin alınması, her gün yapılan ve ziyan olup; çöpe atılan bir dünya yemek, akan sular, yeniden ısıtılan binalar, dönüş için askerlere uçak bileti alınması; insanların bu kadar masrafa ortak edilmesi, gerçekten değer miydi? Tabii ki değmezdi, ben, “Biz bu eziyeti çektik, diğerleri çekmesin” diyorum. Önümüzdeki birkaç celpten sonra da iptal olacağına inanıyorum, umarım da olur. Son kez, bu yasayı bu şekilde düzenleyenlere; bir vatandaş olarak sevgilerimi iletiyorum.

Bordo Bedelli, Tankçı ve son olarak Piyade Er C. Alp Uzuner. :-)

95 Yanıt


  • Avatar akoncak // // Yorum

    Sevgili Alp,
    Bir doktora öğrencisi olarak bu Eylül ayında Erasmus için Almanya’ya geldim. Gelmeden evvel konu ile ile ilgili tüm yazılarını okudum. Şimdi ise aynı sayfada Ocak ayında gideceğim bedelli askerlik ile ilgili yazı okutmak beni gülümsetti :) Bu yazına Ekşi Sözlük’te “bedelli askerlik” başlığında gezinirken tesadüfen denk geldim. Yolun açık olsun,

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Sevgili hocam,
      Blogun sizin için faydalı olmasına çok sevindim. Şimdiden hayırlı tezkereler diliyorum. Yolunuz açık, her şey gönlünüzce olsun.
      Sevgiler,
      Alp

  • Avatar Burak // // Yorum

    Alp Kardeşim,
    Yazı için çok teşekkürler, yorum yazmayanlar olsa da eminim faydalanan çok olacaktır:)

    Allah selamet versin.
    Burak.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Burak dostum, iyi dileklerin için çok teşekkür ederim.
      Evet, bu yazı neredeyse diğer yazılarımın hepsinin toplamından daha fazla hit aldı. :-) Doğrusu bu kadar ilgi göreceğini beklemiyordum.
      Hayırlı tezkereler diliyorum,
      Alp

  • Avatar Koray // // Yorum

    Yazınıza Erzurum Bedelli whatsapp grubumuzda denk geldim öncelikle geçmiş olsun yazınız çok faydalı olmuş inşallah bizde haziranda yapar geliriz . Allaha emanet olun iyi günler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Teşekkürler Koray Bey, Allah yardımcınız olsun, şimdiden hayırlı tezkereler diliyorum.

  • Avatar ERCAN SÜMER // // Yorum

    Alp kardeşim abim dostum hangisini uygun görürsen :-) yazını sonuna kadar okudum vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ediyorum gayet açıklayacı bir yazı olmuş. Şu akıllı telefon yerine tuşlu kameralı telefon götürebilir miyiz acaba götürmem deki amaç ufak kızım var onun resimlerini alabilmek için. Tekrardan teşekkür ediyorum varol.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Ercan Bey, sağolun güzel mesajınız için. :-)

      Maalesef kameralı telefon götüremezsiniz ama onbaşılardan, asteğmenlerden telefon rica ederseniz; durumunuzu anlayacaklardır.

      Hayırlı tezkereler olsun şimdiden, bir ömür boyu kızınızla güzel bir hayat diliyorum.

      Alp

  • Avatar Deniz Kaya // // Yorum

    Bütün vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ederim ellerine emeğine sağlık. 2019 mayıs 20b celp döneminde oradayım terhis günü 22 yaşında bekar erkek kardeşim gelip beni alsa çıkarabiliyor mu peki ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Bize verilen bilgiye göre; bekar erkek kardeş çıkaramaz.

    • Avatar irfan demir // // Yorum

      Merhaba ALP UZUNER
      ben dönüş biletimi ucakla gitmenden alırsam tezkere alınaca sorun olur mu ailem olmadan sıkıntı olur mu çünkü anladığım kardarıyla dönüş sıkıntılı ve ailesi gelenler rahat dönebiliyor ama diğerleri bekliyorlarmış birkaç gün

      • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

        Merhaba,
        Tam olarak anlayamadım sorunuzu. Yazıda belirttiğim saatten sonra uçak biletinizi alırsanız; Cuma günü aileniz olmadan da çıkabilirsiniz.

  • Avatar Emre Tuncer // // Yorum

    Merhaba Alp Bey yazınız için teşekkürler çok güzel bilgiler edindim 1 soru yöneltmek istiyorum size akıllı telefonu ne şekilde sokabilirim giriş esnasında telefon tespit edilirse emanete mi alınıyor.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Emre Bey,

      Pek sokmaya çalışmanızı önermiyorum. Yine de sokmak isterseniz; bavulunuzun dibine koyabileceğiniz çorabınızın, atletinizin veya kilodunuzun içine saklayabilirsiniz. Bir diğer ihtimal de ziyarete gelecek tanıdıklarınızın el altından vermesi.

      Giriş esnasında da size soruyorlar: “Telefonun var mı?” diye, o sırada söylemezseniz ve çantanızın içinde telefonunuzu bulurlarsa; tutanak yiyebilirsiniz. İyi ihtimal de; telefonunuzu emanet olarak alabilirler. :-)

  • Avatar Yücel // // Yorum

    Kardeşim merhabalar öncelikle bu faydalı yazın için çok saol.. Ben 16 Mart celbiyle gideceğim nasipse.. benim sorum şu orda eldiven , bere , boyunluk kullandırıyorlar mı, bu konuda bir malumatın var mı? İkincisi bunların renklerine ve içlik çorap gibi şeylerin renklerine takılıyorlar mı? Teşekkürler.. :)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Haki renkli eldiven ve boyunluk kullandırıyorlar. Fakat, sıraya girdiğinizde; boyunluğunuzun görünmemesine önem gösterin. Berede kantinde satılıyor ancak, bizim dönemimizde bereyi kantinden almak sıkıntılıydı, uzun bir süre kantinden temin edemedik. Bu süre zarfında, haki renkli bere kullanmamıza izin verdiler – bir süre siyah bere kullanılmasına da izin verdiler ama sonra yasakladılar. Şimdiki kantinin durumunu bilmiyorum ama benim önerim yanınızda haki renkli berede götürmeniz yönünde.
      Çorabın rengine karışmıyorlar, gözükmüyor zaten – garanti olsun diye siyah veya haki renkli alın. Başka renkli bir çorabınız varsa da sorun olmaz, olursa; askeriyede verilen haki renkli çorabın altına giyersiniz.
      Hayırlı tezkereler,
      Alp

      • Avatar Yücel // // Yorum

        Hocam çok teşekkürler verdiğin bilgiler ve yanıtların için, o kısa sürede hayat kurtarıcı bilgiler bunlar.. :)

  • Avatar Erdoğan // // Yorum

    Yazı efsane yararlı olmuş ellerine sağlık :) Havaalanı askeriye ye ne kadar uzaklıkta kolay ulaşılabiliyor mu? Ya da otogar ? Ulaşım konusu iyi mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Havalimanı askeriye arası arabayla 10 ila 15 dakikalık mesafede. Havaş/Havataş var mı bilmiyorum doğrusu, beni bir arkadaşımın arkadaşı almaya gelmişti, çok uzak sayılmaz merkeze. Kışla, Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nin yanında bulunuyor; otogar – havalimanı – kışla uzaklığına bu şekilde bakabilirsiniz.
      Hayırlı tezkereler.

  • Avatar Erdoğan // // Yorum

    Eyvallah :) kara yoluyla Erzurum a gelenler sıkıntı yaşamışlar mı hiç . Ben Hatay dan gidecem uçak da hep aktarmalı gidiyor bir gün önce akşam 8 de teslim olmam gerekecek uçak olursa . Kara yolu da tedirgin olmak istemiyorum açıkçası

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Ben duymadım dostum ama net bilgim yok maalesef.

      • Avatar Hakan // // Yorum

        Bende 16 Mart gidecem İskenderun’dan.aslında WhatsApp grubu olsa fena olmaz

  • Avatar Erdogan // // Yorum

    Bu arada ben de 16 Mart celbiyle giidcem aynı tarihteki arkadaşlarla toplaşsak iyi olurdu ☺️

  • Avatar Kaan // // Yorum

    Hocam ben dönüşü anlamadim. Uçak Biletimizi tsk alırsa dönüş uzayabiliyor eğer biz alırsak tsk ücretini veriyor mu nasıl oluyor anlamadim. Malatyadan erzuruma 18 martta teslim olacam

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba, Uçak biletinizi kendiniz alırsanız; biletin parasını TSK karşılamıyor. Siz almazsanız; bilet istemeniz durumunda TSK biletinizi alıyor. Aldığı bilet genelde Cumartesi günü oluyor, uçakta yer kalmadığı durumlarda da Pazar’a, hatta Pazartesi’ne kayabiliyor bilet tarihi.
      Hayırlı tezkereler.

  • Avatar Kaan // // Yorum

    Çok teşekkür ederim alp bey :)

  • Avatar engin tuna // // Yorum

    Yazı için çok teşekkür ederim. Daha fazla açıklayıcı olamazdı. Ben şahsi aracımla gitmek zorundayım. Orada askerlik boyunca araba park edebileceğim bir yer var mı? Yoksa şehir merkezinde kapalı otopark bulup bırakmayı düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım. Şimdiden çok teşekkürler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Engin Bey,

      Maalesef Erzurum’u bilmediğimden bu konuda yardımcı olamıyorum. Google’dan kontrol ettiğimde kapalı otopark gözüküyor, dediğiniz gibi oraya park edebilirsiniz.

      Erzurum’a vardığınızda, emniyete sorarsanız; onlar da yardımcı olup, yol gösterebilir.

      Şimdiden hayırlı tezkereler dilerim.

  • Avatar Kemal // // Yorum

    Alp Bey selamlar. Öncelikle bu faydalı yazı için gerçekten çok teşekkür ederim.. sadece şunu sormak istiyorum, yazınızda telefon sokmadığınıza pişman olduğunuzu belirttiniz ama akıllı telefonu nasıl sokulabileceği konusundaki soruya tavsiye etmiyorum dediniz :) akıllı telefonu sokanlar nasıl bir yol izlemişler paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Kemal Bey merhaba,

      Bizim dönemimizde özellikle son gün telefon işinin cılkını biraz çıkardılar. Bu sebepten dolayı, daha sonraki dönemlerde denetimlerin daha sıkı olacağını düşünerek; telefon sokma işine girmemelerini önerdim arkadaşlara. Fakat, bizden sonra gidenlere ne kadar sıkı kontroller yapıldı tabii bilmiyorum. Keşke sadece gidecek arkadaşlar değil de, gidip gelen arkadaşlar da yazsa. :-)

      Sokanların bir kısmı bavullarının diplerine sakladılar, o kadar kişinin içeriye girmeye çalıştığı bir ortamda bavullar tamamiyle boşaltılmıyor, üstün körü bakıyorlar. Diğerlerine de ziyaret günleri sırasında aileleri veya arkadaşları vermişti.

  • Avatar gökhan // // Yorum

    Merhabalar Alp bey.E-devlette sevk tarihi olarak 11 mayıs 2019 cumartesi gözüküyor.Sizin sevk tarihi 24 kasım ama siz 27 kasımda girmişsiniz.2 gün yol izni verildiyse bu nasıl oluyor?Teknik olarak 3. gün yol izni kullanmış gibi olmuyor musunuz? (cumartesi-pazar-pazartesi).27si salı gününe denk geliyor.Uçak bileti alacağım için soruyorum şimdiden teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Gökhan Bey,

      Ben sevk belgemi e-Devlet’ten değil şubeden çıkartmıştım. Bildiğim kadarıyla e-Devlet ve şubenin verdiği çıktılar birbirinden farklı oluyor. Şubeye gidip belgenizi alırsanız; sevk olabileceğiniz son günü de öğrenebilirsiniz.

      Yol izni konusundaki mantığı ben de saçma bulmuştum doğrusu ama sanırım 2 gün yol izni verilince, 2 tam gün izin gibi değerlendiriliyor. 3. gün de teslim olabiliyorsunuz. Dediğim gibi şubeye gidip, sevk belgenizi alırsanız; kağıtta yazan “Katılacağı Tarih” kısmından doğrusunu öğrenebilirsiniz.

      İyi günler,
      Alp

      Not: 2 gün yol süresi İstanbul-Erzurum için verilmiştir.

      • Avatar Gökhan // // Yorum

        Hocam çok teşekkür ederim.İlaçları bavulun altına fanila çorapların arasına saklayabilirsiniz demişsiniz, peki bunları yoklamıyorlar mı burada ne var diye?Bavulu xrayden geçirirken gözükmüyor mu?

        • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

          İnsanlar dışarda soğukta beklerken; her çantanın baştan aşağı kontrol edilmesi mümkün değil. X-ray, havalimanlarındaki bavulun içini gösteren büyük x-raylerden değil, sadece içinden geçiyorsun, metal var mı onu kontrol ediyor.

  • Avatar Ömer // // Yorum

    Merhabalar Alp Bey,
    Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Birçok şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız. Size 2 tane sorum olacak, cevaplarsanız çok memnun olurum.

    1-). Sevk Tarihim: 29/06/2019 (cumartesi) İstanbul da ikamet ediyorum. 2 gün yol iznini hesaba kattığımızda 02/07/2019 (salı) da mesai saati bitimine kadar teslim olmam gerekiyor değil mi?
    2.-) Dönüş biletimizi (19/07/2019) askeriye alınca kesin uçak biletimi mi alınıyor, otobüs bileti olma ihtimali var mı? Askeriye biletleri almak için ne zaman soruyor, geç sorulduğu için mi uçak bileti kalmıyor acaba?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi günler :)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Ömer Bey,

      1- Evet, doğrudur. Bize Salı günü mesai saati demişlerdi ama 23:59’a kadar vakit varmış. Yine de riske etmeyin, öğleden sonra teslim olursunuz.

      2- Otobüs bileti hiç duymadım. Terör bölgesi olarak geçtiğinden karayoluyla göndermezler zaten. Yanlış hatırlamıyorsam; ikinci hafta içerisinde bilet işini sormuşlardı.

      Yani, hem çok fazla sefer yok, hem milletin ailesi geliyor dönüş için ailesine de bilet alıyor, kimisi benim gibi gelmeden alıyor. Hâliyle askeriye de o kadar kişi için bilet almaya başlayınca bilet kalmıyor.

      Hayırlı tezkereler, iyi günler.
      Alp

  • Avatar Can // // Yorum

    Hocam bu bilgilendirme yazısı için çok teşekkür ederiz. Bende Ağustos celbiyle inşallah 21 günlük askerlik görevimi tamamlayıp gelicem lakin aklıma takılan cuma günü törenden sonra ailemin gelmesiyle birlikte otobüsle geri dönmeme izin verirler mi ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Evet, aileniz gelirse; otobüsle dönebilirsiniz.
      Hayırlı tezkereler diliyorum.
      Alp

  • Avatar Kürşat // // Yorum

    Selam Alp bey öncelikle geçmiş olsun
    Ben İstanbul dan katılacağım uçak bilet saatleri sıkıntılı akşamda teslim olabiliyorsak ben bu hakkımı kullanmak istiyorum:) sorun çıkarmadılar değil mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Kürşat Bey,

      Ben akşam teslim olmamıştım, o riski almamak adına ama bizim dönemimizde akşam teslim olup; problem yaşamayanlar da vardı.

      Hayırlı tezkereler.

  • Avatar Onur // // Yorum

    SA alp bey lojıstık bına kotu bır yermı sızce hangısı daha ıyı lojıstıkmı merkez mı bırde erken gıtsek merkeze gec gıtsek lojıstıgemı duserız ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Aleyküm selam Onur Bey,

      “Erken gitsek, merkeze geç” gitsekten kastınızı anlayamadım. Bizim zamanımızda kışlaya erken teslim olanları merkez binasına, benim gibi daha geç katılanları lojistik binasına aldılar. Merkez binada olanaklar daha fazla (playstation, kafetarya vs) ancak, odalarda daha fazla kişi kalıyor diye duymuştum. Askerliğimin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti, belki lojistik binasına da bu imkanları getirmişlerdir, bilemiyorum. Ama sizin yerinizde olsam; sadece merkez binasında kalabilmek için erken teslim olmazdım. :-)

      Hayırlı tezkereler,
      Alp

    • Avatar ismail // // Yorum

      Kesinlikler geç git ve lojistik binaya kal 1200 den sonrası lojistik ben dün geldim lojistik daha rahat . tuvaletlerden koğuşlara kadar artık temiz. wc ler yeni yapıldı, gazinoda ps3, langırt, bilardo gibi imkanlarda var ,,,

      • Avatar Kadir // // Yorum

        Alp Bey Mrblar,
        27 Ağustos yani 4 gün sonra teslim oluyorum. Zaman geçiyor mu nasıl ortamı? Bunu bekleye bekleye bir hal oldum daraldım bunaldım.Teşekkür ederim şimdiden ilgine alakana…

        • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

          Merhaba Kadir Bey,

          Hayır geçmiyor, geçsin diye erken yatıyorduk. Kitap veya size meşgale olabilecek başka materyaller götürmenizi öneririm.

          Hayırlı tezkereler,
          Alp

        • Avatar Bulut // // Yorum

          Bir wp grubu kuralım yoksa bende kafayı yicem düşünmekten en azından konuşuruz , bende aralıkta giden yokmu

  • Avatar Seyyid // // Yorum

    Merhaba Alp, öncelikle çok çok teşekkür ediyorum yazı için. Zaten kafada bi ton stres varken bir de bu sorular için kafa yormaktan bizleri kurtardığın için teşekkür ediyorum.
    Bir kaç sorum olacak cevaplarsan çok makbule geçecek;
    1- Dönüş için uçak bileti yoksa askeriye kendisi alıyor demişsin, bu alınan bilet ücretsiz olarak mı alınıyor yani bilet için herhangi bir bedel talep ediliyor mu?
    2- Bileti olmayan herkes için mi bilet alınıyor yoksa bir kısmına bilet alıp diğer kısmını da ktm servisiyle gönderdikleri de oluyor mu?
    3- Kantin olanakları arasında fanila, çorap, traş bıçağı vs gibi temel askeri ihtiyaçlar var mı, yoksa hepsini gitmeden önce temin etmemiz mi gerekiyor?
    4- Sigara kullananlar için sigarayı yedekleyip götürmeleri mi gerekiyor yoksa içerde temin imkanı var mı?
    Son soru:)
    5- Diğer şehirlerde yapan arkadaşlardan duymuştum, dışardan esnaf -lokanta, market vs-kapıya gelip sipariş alıp getiriyor diye, burası için de böyle bir olanak var mı?

    Biliyorum uzun oldu özür diliyorum ama cevaplayacağını da biliyorum onun için şimdiden teşekkürler:)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Seyyid,

      1- Evet ücretsiz, devlet karşılıyor.
      2- Bileti olmayan herkese bilet alınıyor diye biliyorum ama yüzde yüz eminim diyemeyeceğim.
      3- Benim zamanımda lojistiğin kantininde fanila, çorap yoktu ama yanlış hatırlamıyorsam; tıraş bıçağı vardı. Merkez kantinde diğer hepsi vardı diye biliyorum, belki aradan geçen sürede lojistiğin kantinine de getirmişlerdir. Ancak, uğraşmamak adına her şeyini kendin getirmeni öneriyorum, bir süre kantine bile gidemeyebilirsin birliğine katıldığında, sıkıntı olur senin için bu saydıklarını yanında götürmeyip; kantinden de alamazsan.
      4- Merkez kantinde sigara vardı, ama tek markaydı sanırım. Sigara içmediğimden yanlış bilgi vermek istemem.
      5- Evet, ilk zamanlarda bizde yapıyorduk bunu ama sonra yasakladılar. Belki tekrar izin vermişlerdir sonradan.

      İyi günler dilerim,
      Alp

  • Avatar Gakgoş // // Yorum

    Burak kardeşim yazın gerçekten bana faydalı oldu birçok şeyi yazını okuyarak yanıma aldım lojistige düştük teşekkür ederim. sizin celpten bizim celbe kadar imkanlar daha iyi oldu bu celpte muhtemelen tadilatta olan diger 2 tuvalette yapilir rahat olur. Özellikle güneş kremi gidecek arkadaşlarım alsınlar yoksa panda gibi gezerler ortada. Ictima zamanı 45 dk güneşin aklında beklemek sıkıntı olabiliyor. Burdan 4. Takımdaki kardeşlerime ” değerli arkadaşlarım ” diyerek konuşan ustegmenimiz yücel temize selamlar adamsın komutanım.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      İsimler karıştı sanırım, ama problem değil. :-) Güneş kremi güzel öneri yazıya da ekliyorum, teşekkürler. İmkanların daha iyi olmasına ayrı sevindim, gidecek arkadaşlara hayırlı olsun.

  • Avatar Gakgos // // Yorum

    Yok kardeşim bölük komutanı değişmiş senin zamanındaki komutan gitmiş

  • Avatar adak // // Yorum

    Merhaba hocam,
    Bende sizin gibi Erzurumda bedelli askerlik görevimi yerine getireceğim. Ancak uçak biletini almak için birşey sormak istiyorum internette bilgisini bulamadım. E devletteki sonuç belgesinde sevk tarihi 24 ağustos, evrak alma başlangıcı 9 ağustos yazıyor. Ben İstanbuldan geleceğim için 2 gün yol iznim var. Bu durumda 27 Ağustos katılma tarihim olur değil mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,

      Yazıda da belirttiğim gibi: Eğer kağıdınızda sevk tarihi 24 Ağustos yazıyorsa ve yol izniniz 2 günse; birliğinize 27 Ağustos’ta katılabilirsiniz. Yine de garanti olması açısından; şubeye gidip, sülüs kağıdınızı talep etmenizi ve onlara da sormanızı öneririm.

      Hayırlı tezkereler diliyorum,
      Alp

  • Avatar ADAK // // Yorum

    Hocam teşekkürler mesajın için. Yalnızca aynı yerde yaptığınız için soruyorum, akşam 20:05 te uçağım iniyor, siz birliğe 21 civarı teslim olup sıkıntı yaşayan birini duydunuz mu hiç Erzurum için?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Riskli bir iş yapıyorsunuz. :-) Benim birebirde konuştuğum bir onbaşı 23:59’a kadar teslim olunursa; bir problem olmayacağını söylemişti. Bilginize, iyi günler.

  • Avatar MEHMET // // Yorum

    Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Buranın tam adresini nette bulamadım. Bilen varsa yardımcı olabilir mi acaba ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Yazıda ve yorumlarda da belirtildiği gibi Erzurum Merkez Komutanlığı, Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nin hemen yanında bulunuyor. Tam adrese, Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nin adresi üzerinden ulaşılabilir.

  • Avatar Ahmet Karaca // // Yorum

    Hocam otobüs bileti alsak sorun olur mu. Sanırım yorumlarda hep uçak bileti üzerine yoğunlaşmışlar. Çıkışıma 1 hafta kala aileme otobüs biletini aldırsam bilet numaralarını askeriyeye bildirsek bir problem yaşamayız değil mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Dostum, hem yazıda, hem de yorumlarda değinildi bu konuya. Eğer otobüs bileti alırsanız ve aileniz gelmezse; en erken Cumartesi günü çıkabilirsiniz. Aileniz gelirse; otobüs biletiniz de olsa Cuma günü çıkabilirsiniz.

      Hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar Nedim Serezli // // Yorum

    Merhaba,

    Akşam 5ten sonra hangi kıyafetlerle dolaşıyoruz ben o kısmı tam anlayamadım. Sivil alt üst eşofman giyebiliyor muyuz?

    Bu haki renk fanilaları da sanırım yalnızca kamuflajın içine giyiyoruz doğru mudur?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      1- Eşofman giyebilirsiniz.
      2- Doğrudur.

  • Avatar Caner // // Yorum

    Selamlar kardeş,benim sülüste teslim tarihi 22/07/2019 yaziyor yol izni de 1 gün vermişler. Benim birligime 23 Temmuz’da mi teslim olmam gerekiyor? Bu arada yazı icin cok tesekkurler gercekten cok faydalı oldu.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba dostum,

      Benim kağıdımda sevk tarihi: 24.11.2018, yol izni: 2 gün diyordu. Dolayısıyla, 27.11.2018’de birliğe katılmıştım. Direkt askerlik şubesine giderseniz, onların verdiği kağıtta “katılacağı tarih” diye bir alan var, oradan katılacağınız son tarihi görebilirsiniz. 22 Temmuz enteresan bir tarih Pazartesi’ne denk geliyor, o tarih sizin birliğinize katılmanız gereken son gün olabilir.

      Hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar yasin // // Yorum

    merhaba hocam ben 20 temmuz gidiş 9 ağustos dönüş otobüs bileti aldım cuma günü karayoluyla dönemeyeceğim o halde doğrumudur.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba dostum,
      Ailenizden birisi gelmezse; çıkamazsınız.
      Hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar Ahmet // // Yorum

    Merhaba Alp Bey
    Sülümümde katılacağım tarih 23.07.2019 yazıyor. İstanbuldan geliyorum. Bu durumda çıkacağım tarih 9 ağustos olacak değil mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Ahmet Bey,
      Evet, uçak bileti alırsanız veya ailenizden birisi gelirse 9 Ağustos’ta çıkabilirsiniz.
      Hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar Bekir // // Yorum

    Merhabalar Alp bey
    Ben Ağustos ayının son haftası gidecem Erzurum merkez komutanlığına … sorum şu:Benim ÖSYM sınavım var bedelli askerlik zamanında . Acaba izin konusunda bir biginiz var mı ? Yazdığınız bu çooook faydalı yazı için çok çok teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Bekir Bey merhaba,
      Maalesef bilgim yok, yanlış yönlendirmeyeyim ama dilekçe yazarsanız; bir ihtimal belki celbinizi ertelerler. Güzel mesajınız için ayrıca teşekkürler.
      İyi günler,
      Alp

  • Avatar bulut // // Yorum

    dostum merhaba , 21 .12.2019 sevk tarihi yazıyor ne zaman. giderim sence , bide burda o tarihlerde gidecek olan varsa wp grup kuralım tanışalım ,

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Gideceğin tarih, ikametgahına bağlı olarak değişir. İstanbul’daysan 24’ü Salı günü katılabilirsin ama yine de en doğru bilgiyi gidip, şubeden almanı öneririm.
      Hayırlı tezkereler.

  • Avatar Ahmet // // Yorum

    Hocam merhaba,

    Fanila goturun demissiniz. Atlet almaya gerek yok o zaman dogru mu?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Yani, ben normal hayatımda da atlet kullanan birisi değilim. Bence götürmenize gerek yok, ama daha rahat edecekseniz; fanilanın altına giyerek de kullanabilirsiniz.
      İyi günler dilerim.

  • Avatar Bulut // // Yorum

    Arkadaşlar aralıkta gidecekler bir whatsaap grubu kuralım mesaj atın bana

  • Avatar Eren // // Yorum

    Merhaba alp bey içeeiye akıllı telefon sokma konusunda bir tavsiyeniz var mı en az aranan ve dikkat edilen yer neresidir valizin içinde mi saklamalıyız yoksa başka bir yöntem öi

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Eren Bey merhaba,

      Sokmanızı önermiyorum, riskli bir iş. Daha önce benzer bir soruya cevap vermiştim, aşağıda bulabilirsiniz:

      “Pek sokmaya çalışmanızı önermiyorum. Yine de sokmak isterseniz; bavulunuzun dibine koyabileceğiniz çorabınızın, atletinizin veya kilodunuzun içine saklayabilirsiniz. Bir diğer ihtimal de ziyarete gelecek tanıdıklarınızın el altından vermesi.

      Giriş esnasında da size soruyorlar: “Telefonun var mı?” diye, o sırada söylemezseniz ve çantanızın içinde telefonunuzu bulurlarsa; tutanak yiyebilirsiniz. İyi ihtimal de; telefonunuzu emanet olarak alabilirler. :-)”

  • Avatar Eren // // Yorum

    Teşekkür ederim Alp bey yorumlarda gözümden kaçmış sizi de yordum kusura bakmayın

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Estağfurullah, iyi akşamlar, şimdiden hayırlı tezkereler.

  • Avatar Riza Yüce // // Yorum

    Selamun aleykum emegine saglik kardesim askerlik bitince otobuale donus yapamiyormuyuz sadece ucaklami donus yapilmasi gerekiyor

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Aleyküm selam,

      Tek başınaysanız; Cuma günü otobüs biletiyle çıkış yapamazsınız. Ancak, Cumartesi günü askerlikle ilişiğiniz bittiği anda; otobüsle gitmenizde bir sakınca yok bildiğim kadarıyla.

      Şimdiden hayırlı tezkereler.

  • Avatar Bulut // // Yorum

    https://chat.whatsapp.com/BVeufnbzFtZCmZsuvE14Qu

    Arkaşlar aralık 6 da gidecekler olanlar için wp gruru ekleyim

  • Avatar MEHMET // // Yorum

    merhabalar kardeşim çok güzel bi yazı olmuş inceleye inceleye okudum resmen benim sormak istediğim ben kendi arabamla gidecem yemin töreni bittikten sonra bunu belirtsem çıkabilir miyim acaba başka şehirlerde isteyen çıkabil miş bide gideceğimiz yeri arayıp bilgi alabilir miyiz acaba bu konuda teşekkür ederim..

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Akrabanız gelmediği müddetçe bilgim dahilinde Cuma günü çıkamazsınız. Cumartesi günü çıkabilirsiniz ama.

  • Avatar Kadir // // Yorum

    Alp uzuner merhaba ben 38 inci celb döneminde yani 23 aralık 2019 da teslim olacam çıkışta 10 ocak 2020 cuma günü olacak o gün erzurum dan aktarmasiz kalkacak uçak 13:55 te var uçağı olanları kaç gibi bırakırlar veya bırakıyorlar mı bilgin varmı.Teşekkürler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Yazıdan ilgili kısmı kopyalayıp, yapıştırıyorum:
      “Ailesi gelenler; saat 13:00 – 13:30 gibi kışladan işlemlerini tamamlayıp; çıkabildi. Kendi biletini alanların çıkışı 15:00 – 15:30’da askeriyeden kalkan 2 otobüsle yapıldı.” Askerdeyken biletini alacaklara, yanlış hatırlamıyorsam; akşam 5.30 veya 6’dan sonrasına alın demişlerdi.

  • Avatar izzet // // Yorum

    Merhaba Alp kardeşim
    Öncelikle bu güzel yazın için çok teşekkür ederiz.Çok faydası olucak eminim.Benimde bi kaç sorum var cevaplandırırsanız çok memnun olurum.21 Aralık 2019 sevk tarihim yazından anladığım kadarıyla 24 Aralık günü teslim olmam lazım. Dönüşte yaptığım hesaba göre 10 Ocak Cuma olması lazım.Soru şu ben biraz erken davrandım ve biletleri kaba bi hesap yaparak aldım çok önceden, aldığım biletlere göre 22 Aralık akşamı ordayım iki gün erken aldım bileti ertelememi tavsiye eder misiniz yalnız ertelemede yeni bi bilet parasına yakın bi ücret talep ediyorlar yani biletim yanacak.İkinci sorumda dönüş biletinide 10 Ocak sabah 9’a kesmiştim galiba yemin töreni saatlerine kesmişim 2 günde dönüş izni deniyorsa ben o saatlerde çıkabilir miyim .Çıkazamazsam dönüş izni 2 gün olmayanlardan farkım ne.Teşekkür ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Sevk tarihiniz yaşadığınız şehrin Erzurum’a olan uzaklığına bağlı olarak değişiyor. Askerlik şubesinden gidip, belgenizi almanızı öneririm, orada teslim olmanız gereken son tarihi de bulabilirsiniz.
      2 günlük izin vermiyorlar, izin 1 günlük. Dolayısıyla, insanlar Cuma günü çıkabiliyor. Fakat, sabah 9’da çıkabileceğinizi düşünmüyorum. Ailesiyle çıkanlar bile en erken 13:00 – 13:30 civarında çıkabilmişlerdi, değişti mi bilmiyorum ama sabah 9’daki uçağa yetişebilmeniz pek mümkün gözükmüyor.
      Hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar Yavuz // // Yorum

    Selamlar kardeşim. Ben de bir konu hakkında danışmak istiyorum, hoş benimki İstanbul Küçükçekmece’de ama mantık aynı neticede. :)
    Dekonjestan (illiadin ve otrivine ilaç türevleri) burun spreyi kullanmam gerekiyor, bağımlıyım. Normalde ameliyat olacaktım, fakat doktor askerlikte sorun yaşarsın diye olmadım. Kısmetse asker dönüşü olacağım. Soruma gelecek olursak; ortalama 20 gün askerlik için çantama 2-3 adet şişe halinde illiadin’i çorapların içine koysam bir problem yaşar mıyım? Yani çantayı geçirdikleri xray’de bu gözüküyor mu? Bir de bu ilaçların handikapı spreyin cam kapta olması, buradan da endişe var az biraz.
    2-3 şişe neden alıyorsun diye soracaksın, ben de bilmiyorum, günde ortalama 3-4 fıs sıkarım. Sıkmazsam da uyuyamıyorum rahat veya günü huzurlu geçiremiyorum açıkcası.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      X-ray’in kalitesine göre değişkenlik gösteriyordur muhtemelen, Erzurum’daki daha çok metal dedektörü gibi bir şeydi, havalimanlarındaki gibi kaliteli bir X-ray değildi yani.
      Bildiğim kadarıyla Otrivine değil de Iliadin cam kapta satılıyor. Onu çantanda bulurlarsa dediğin gibi cam kap olduğundan alabilirler, garanti olsun diye doktorun yazabiliyorsa; bir rapor yazsın. Yakalanmadan sokma ihtimali de var tabii, onun riskini de sana bırakıyorum.
      Şimdiden hayırlı tezkereler,
      Alp

  • Avatar ytumu // // Yorum

    Dostum merhabalar,
    Öncelikle üşenmeyip böyle bir bilgilendirme yazısı yazdığın için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim içeri giriş kısmı, girişte kaç x-Ray cihazından geçiyoruz, çantalarımız x-Ray cihazından geçiyor mu yoksa sadece biz mi geçiyoruz?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Güzel mesajın için teşekkürler. 1 X-ray cihazı var (havalimanlarındaki gibi kaliteli bir şey değil), bavullarınız da oradan geçiyor.
      Hayırlı tezkereler.

  • Avatar Mine // // Yorum

    Usta birliği için Erzurum Ilıca ya gidecek nişanlım. Biz memleketten kendisine android telefonunu gönderebilir miyiz ? İzin veriyorlarmi geçirirler mi içeriye ? Lütfen bilgi verir misiniz…

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,

      Kapıdan göz göre göre izin vererek sokacaklarını düşünmüyorum ama birçok kısa ve uzun dönem asker gibi nişanlınız da daha sonradan sokabilir.

  • Avatar Orhan // // Yorum

    Kardeşim dönüş yol parasını yatırdılar mı senin

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Askerlikten kısa bir süre sonra yurtdışına çıktım, sonrasında da yatırıp, yatırmadıklarını kontrol etmedim dooğrusu. Ama askerden sonra bir whatsapp grubu kuruldu, orada yatırıldığını söyleyen arkadaşların olduğunu hatırlıyorum.

Yorum Bırak